EXCLUSIV! Primăria Capitalei implicată  într-o afacere suspectă de 5,2 milioane de euro. Manevre cu iz penal ale “taberei Nicușor Dan”

EXCLUSIV! Primăria Capitalei implicată  într-o afacere suspectă de 5,2 milioane de euro. Manevre cu iz penal ale “taberei Nicușor Dan”

Administrația lui Nicușor Dan derulează afaceri suspecte, pe bani europeni, cu societăți controlate de oameni acuzați de corupție sau fraudă. Banii cheltuiți nu sunt puțini: aproximativ 5 milioane de euro. Afacerea privește Stația de Epurare a Apelor Glina, iar partenerii „Capitalei” în acest „biznis” sunt societăți ale căror nume au apărut în scandaluri, atât în România cât și în Statele Unite. Astfel, după „afacerea Câine”, Nicușor Dan apare acum, din nou, într-un caz cu multe semne de întrebare și conexiuni personale. Principala verigă: un consilier din staff-ul care conduce Capitala!

Pe data de 27 iulie, adică în urmă cu aproape o săptămână, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice apărea ca înregistrat contractul numărul 143 în care Primăria Municipiului București – ca autoritate contractantă – parafa o afacere privind „servicii de supraveghere a lucrărilor”. Mai precis, contractul avea în titulatură prestarea de servicii de asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița în Municipiul București”.

Descrierile cerințelor Primăriei Capitalei și a achiziției publice sunt importante în acest caz. Astfel, potrivit documentelor, obiectivul general al contractului este asigurarea supervizării proiectului finanțat din fonduri europene prin: „îndeplinirea rolului de inginer și gestionarea contractelor de executare a lucrărilor aferente investițiilor”, „supervizarea lucrărilor de execuție și a celorlalte activități conexe – furnizarea și instalarea echipamentelor, testări tehnologice (…)” sau „stabilirea unei administrări a contractului eficiente, de exemplu – controlul calității, controlul cantităților, monitorizarea progresului, protecția muncii (…)”. În aceste condiții, la care se mai adaugă, printre altele și „asigurarea serviciilor de dirigenție de șantier prin furnizarea de personal autorizat corespunzător, pe specialități, pentru lucrări tehnico edilitare”, Primăria lui Nicușor Dan a stabilit ca durata contractului să fie de 80 de luni.

Iar câștigătorii au fost stabiliți prin licitație. Una la care s-au primit două oferte. Valoarea contractului a fost stabilită la 25.541.900 lei, adică peste 5,2 milioane de euro!

O verigă a cazului

Societatea principala care și-a adjudecat contractul de 5,2 milioane de euro pentru supervizarea lucrărilor de la Glina este Romair Consulting. Între Romair Consulting și primarul Nicușor Dan există un numitor comun: Ticu Tinel Speranțiu.

Ticu Tinel Speranțiu, a lucrat timp de 12 ani ca expert în achiziții publice pentru firma ce tocmai a câștigat contractual gras cu primăria lui Nicușor Dan!  În perioada de glorie a firmei Romair, “veriga” lui Nicușor Dan a îndeplinit funcții cheie în firma Roamair îndeplinind sarcini – așa cum arată chiar C.V-ul său virtual – care se referă la achiziții, contacte cu partenerii sau monitorizarea SEAP! Absolvent doar de Bioterra, consilierul lui Nicușor Dan a exercitat și funcția de analist în ceea ce privește condițiile de eligibilitate ale societăților care participă la licitații.

În 2018 fostul angajat al Romair – firma fericit câștigătoare a contractului de 5,2 milioane de euro din partea Primăriei Capitalei – era promovat virtual chiar de către actualul său șef, Nicușor Dan. Ticu Tinel Speranțiu era anunțat ca „mare speranță” în procesul Primarului împotriva companiilor municipale ale Capitalei.

Interesant, deși activitatea lui Ticu Tinel Speranțiu – care conform CV-ului său – se rezuma, în principal, în activități de monitorizare ori de protoclol ale lui Romair SRL, personajul a fost ales ca expert în Drept, de către noua echipă de la “Capitală”.

Ticu Tinel Speranțiu este o speranță pentru actualul management al Primăriei Municipiului București. După istoricul său, personajul  a devenit om de încredere al lui Nicușor Dan și – potivit funcției – ar trebui să se ocupe cu tot ce înseamnă achiziții ale municipalității cu bani publici.

Alt numitor comun: eurodeputat USR

O altă conexiune între Nicușor Dan și Romair Consulting este europarlamentarul Vlad Gheorghe. Acesta a lucrat ca și consilier juridic la Romair Consulting aproape 6 ani. Până a intrat în politică, acolo unde i s-a pierdut urma. Vlad Gheorghe este unul din personajele aflate în cercul de prieteni ai lui Nicușor Dan, fiind mereu în apropierea acestuia. De altfel, fostul angajat al Romair – firma câștigătoare a contractului de 5,2 milioane de euro din partea Primăriei Bucureștiului – apare, zilele trecute, pe Litoral, la masă, alături de Nicușor Dan. În declarația sa de avere din 2017, useristul Vlad Gheorghe, amicul lui Nicușor Dan, arată că a primit suma de 55.709 lei în baza contractului de muncă pe care îl avea cu Romair. Mai târziu, în 2021, în declarația de avere, Gheorghe arată  că are contract cu Statul și încasează  34.799 lei, plus 1.450 lei bonuri de vacanță. Cu Romair nu mai are nicio treabă. Doar soția sa mai apare ca angajată a Romair Consulting, de unde primește 35.989 lei pe an.

Trecut cu scandal și dosare penale

Romair Consulting este una dintre firmele abonate la contracte cu statul român. Societatea este controlată de Gheorghe Boeru, un personaj controversat, apropiat de oameni politici și cluient al multor anchete penale. Boeru este ținut minte ca om de casă, al Elenei Udrea sau al lui Dorin Cocoș. De numele său se leagă și dosarele penale ale foștilor premieri Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. De-a lungul anilor, Gheorghe Boeru a fost chiar reținut de procurorii DNA pentru dare de mită, trafic de influență și evaziune fiscală.

Potrivit paginii sale de internet, firma Romair Consulting este înființată în 1997 și se ocupă cu… consultanța. Deși își face reclamă cu o serie de proiecte, societatea apare public, în 2020, cu o cifră de afaceri de 18.897.880 lei și datorii de 30.360.916 lei! Potrivit SEAP și SICAP, Romair Consulting este tipul de societate clar abonată la bani publici. Doar de la începutul acestui an, societatea figurează cu contracte câștigate cu instituții ale statului în valoare de 3,3 milioane de euro. Cea mai grasă afacere – în afara celei cu administrația lui Nicușor Dan – este una în urma căreia Romair încasează 2,4 milioane de euro de la Consiliul Județean Galați în urma unor servicii de asistență tehnică.

Interesant, și “dosarul Chiliman” a pornit tot de la Gheorghe Boeru. Afaceristul a denunțat echipa Chiliman pe motiv că ar fi dat comisioane pentru contractele de reabilitare termică a blocurilor. După cinci ani de cercetări, dosarul a fost clasat de procurorii DNA din lipsă de probe. În paralel, magazinul București – unde, surse, spun că este controlat de Chiliman – a devenit sediu de campanie al lui Nicușor Dan în lupta pentru București.

Romair Consulting a mai avut zeci de contracte cu primăriile de sector și cu Primăria Capitalei. Accesul la banii publici ai Municipalității s-a oprit când fostul primar general, Gabriela Firea, a înființat companiile municipale. Și în blocarea acestora au fost implicați cei doi foști angajați ai lui Boeru, deveniți USR-iști: Ticu Tinel Speranțiu și Vlad Gheorghe.

Câștigător acuzat de fraudă în SUA

În asociere cu Romair Consulting în afacerea cu primăria lui Nicușor Dan mai sunt alte două firme: Hill International SRL și Hill International N.V. Deși apar ca distincte, cele două entități fac parte din același concern. De fapt, în documentele de la SEAP cele două societăți au aceeași persoană de contact și aceeași adresă de poștă electronică. Dacă în privința Hill Internațional SRL se atrage atenția că principalul obiect de activitate este consultanța și recrutarea profesională, serviciile principale fiind, potrivit paginii de prezentare, acelea de a „găsi cei mai potriviți angajați”, compania-mamă are un trecut dubios.

Astfel, în contractul cu Primăria Capitalei, Hill International N.V figurează cu o adresă de internet unde, în ahivă, încă mai este un comunicat privind structura de conducere a companiei. În enunțul respectiv – din ianuarie 2007 – se arată că Ronald F. Emma este promovat ca Vicepreședinte și șef contabil.

Anul trecut, Ronald F Emma și compania-mamă, Hill Internațional, au fost acuzați de către Guvernul Statelor Unite pentru fraudă! Mai clar, Emma, un alt angajat al Hill International și concernul au fost învinuiți de către Securities and Exchange Commission (SEC) că au efectuat operațiuni financiare ilegale menite să ascundă pierderi de 5 milioane de dolari, rezultate din tranzacții valutare. Vicepreședintele Hill International și compania nu au negat și nici nu au admis acuzațiile agenției de stat a SUA, dar au agreat penalități de 500.000 de dolari. Securities and Exchange Commission (SEC) este o agenție guvernamentală din SUA care supraveghează tranzacțiile cu valori mobiliare, activitățile profesioniștilor financiari și tranzacționarea fondurilor mutuale pentru a preveni frauda și înșelăciunea intenționată.

Compania americană nu este nici ea străină de banii municipalității. Chiar a fost implicată într-un alt proiect controversat: reabilitarea școlilor din Capitală prin programul BEI. Proiectul, început pe vremea primarului Sorin Oprescu, prevedea reabilitarea infrastructurii educaționale în peste 100 de școli. Este de notorietate faptul că lucrările din programul BEI au durat mai mult decât trebuia și au fost prost făcute. HILL International s-a ocupat de partea de consultanță în acest proiect, iar potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Capitalei până în septembrie 2008 încasase deja peste 2,1 milioane de euro și urmau să mai primească încă aproape 2 milioane de euro.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii