Noaptea trecută, trupe israeliene au pătruns pe teritoriul Libanului într-un set de raiduri „limitate, localizate și țintite”, după cum au fost ele numite de către oficialii armatei, citați de The Times of Israel. Țintele sunt reprezentate de infrastructura de atac a organizației teroriste Hezbollah din sudul Libanului.
Începutul invaziei terestre, chiar și la o scară redusă, marchează o nouă etapă a conflictului și vine la doar câteva zile de la eliminarea structurii de comandă a Hezbollah, prin raiduri aeriene de precizie și alte acțiuni.
Pentru început, incursiunile terestre vizează localități din sudul Libanului situate în imediata proximitate a graniței cu Israel. Mai multe localități din ambele țări sunt fizic, la doar câteva sute de metri distanță unele de celelalte, iar israelienii au fost nevoiți să-și abandoneze casele. Ca urmare, operațiunile actuale urmează direcția pe care atât conducerea politică a statului Israel și comandamentele militare au hotărât-o de comun acord, de a asigura un climat de securitate pentru comunitățile aflate la granița cu Liban. „IDF își continuă operațiunile pentru a atinge obiectivele războiului și întreprinde tot ce este necesar pentru a apăra cetățenii Israelului și pentru a permite locuitorilor din nordul țării să se întoarcă la casele lor”, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.
Alte state reacționează la escaladarea crizei. Marea Britanie trimite avioane la Beirut pentru a-și recupera cetățenii, Franța trimite nave maritime care să ajute la o eventuală evacuare, iar de la Washington secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat că a vorbit cu omologul său israelian (Yoav Gallant) și că i-a transmis acestuia că Statele Unite susțin dreptul Israelului de a se apăra. Cu siguranță, este o declarație care trimite un avertisment și către Iran.
La rândul său, organizația teroristă Hezbollah a reacționat și a trimis ce a avut la îndemână (rachete, alte proiectile și drone) împotriva trupelor israeliene masate în două localități. Conform armatei israeliene, majoritatea au fost interceptate și doborâte, iar unele au căzut în zone „deschise”, fără să provoace victime sau pagube.