Gabriel Zetea, despre procentul pentru pensii prevăzut în PNRR

Gabriel Zetea, despre procentul pentru pensii prevăzut în PNRR

Deputatul PSD Gabriel Zetea susține că procentul de 9,4% din PIB, prevăzut în PNRR ca limită de alocare pentru pensii, nu va fi suficient pentru a implementa legea pensiilor pe care au adoptat-o social-democrații în anul 2019. „Peste 8% din PIB deja se alocă acum, în acest moment, pentru pensiile pe contributivitate și aproape 1% pentru pensiile speciale”, a precizat el, miercuri, pe B1 TV.

Întrebat la ce ne-am angajat prin PNRR în ceea ce privește pensiile, deputatul social-democrat a răspuns ironic: „Ne-am angajat la sărăcirea românilor, evident. Atâta vreme cât în PNRR domnul Ghinea, fără să se consulte cu cineva, fără să se consulte cu Ministerul Muncii… pentru că nu există nicio adresă de la Ministerul Muncii către Ministerul fondurilor europene la acel moment prin care să se fi făcut un calcul, cât e nevoie în România, de exemplu, pentru a aplica Legea 217, cred, a pensiilor, așa cum a aprobat-o până la urmă Parlamentul României, creșterea cel puțin de 40%, eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Vorbesc aici în special pentru pensiile pe contributivitate, pentru că sunt foarte mulți oameni care au ieșit la pensie în condiții egale, dar pentru că existau legi diferite la acel moment au ieșit cu cuantumul diferit al pensiei”.

„Toate aceste lucruri trebuie reglate. Pentru asta, e nevoie de bani în plus. Atunci când se va aplica, așa cum ne-am angajat cu toții, legea pensiilor aprobată de către Partidul Social Democrat, e nevoie de bani în plus. Peste 8% din PIB deja se alocă acum, în acest moment, pentru pensiile pe contributivitate și aproape 1% pentru pensiile speciale, deci e o diferență. Suntem aproape de 9% în acest moment. Maxim, conform a ceea ce s-a angajat România prin PNRR, putem să alocăm pentru pensii 9,4% din PIB, maxim!”, a adăugat Gabriel Zetea.

Întrebat dacă limita va fi valabilă doar pe perioada PNRR, el a continuat: „Nu, nu, și mai încolo, (…) pe zeci de ani de acum înainte”.

„Aduceți-vă aminte dezbaterea care a existat înainte de semnarea PNRR, când Partidul Social Democrat a cerut, `dați-ne să vedem PNRR, hai să dezbatem în Parlamentul României, hai să vedem anexele pe care Guvernul României le-a negociat cu Comisia Europeană`. Dați-mi voie să vă aduc aminte că românii au văzut pentru prima dată PNRR după ce a fost aprobat, după ce a fost semnat, după ce a fost publicat pe site-ul Comisiei Europene. Niciodată nu s-au văzut toate anexele PNRR înainte de acel moment aici, în România. A fost efectiv un document secret, iar acest document, până la urmă, afectează viața noastră a fiecăruia. (…) Nu o să ne ajungă pentru implementarea legii pensiilor în varianta din 2019 adoptată de către Partidul Social Democrat acest procent de 9,4% din PIB”, a mai spus Gabriel Zetea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.6 ° C
19.1 °
16.6 °
75 %
4.1kmh
0 %
mar
17 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii