Premierul Ciucă: Noile măsuri de sprijin la energia electrică şi gaze se vor aplica un an, după data de 1 aprilie

Premierul Ciucă: Noile măsuri de sprijin la energia electrică şi gaze se vor aplica un an, după data de 1 aprilie

Noile măsuri de sprijin pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale vor fi aplicate pe o perioadă de un an, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„Aceste măsuri (…) vor garanta predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie. Astfel, la electricitate pentru clienţii casnici am stabilit următoarele: introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kw. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum”, a declarant premierul Ciucă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 şi 300 de kwh vor beneficia de un tarif de 0,80 lei/kwh cu TVA inclus.

„Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei”, a explicat premierul. Potrivit șefului Guvernului, pentru clienţii noncasnici – IMM-uri, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri, precum şi alte astfel de instituţii – va fi un tarif unic de un leu/kwh, cu TVA inclus. „Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei”, a evidenţiat Ciucă.

Premierul a explicat că pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor până la 20%.

În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi noncasnici pentru electricitate este în valoare de 9,16 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a completat Nicolae Ciucă.

„La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw. Impactul estimat, 2,8 miliarde lei până la sfârşitul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw şi aici ne referim la IMM-uri, (…) instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi, de asemenea, instituţii similare, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat – 2,5 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei”, a detaliat prim-ministrul.

Toate aceste măsuri de sprijin se traduc într-un impact total estimat de aproape 14,5 miliarde de lei până la finele acestui an.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.3 ° C
14.9 °
12.8 °
78 %
2.2kmh
0 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
14 °
vin
13 °
sâm
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii