Banca Mondială: Creșterea economică a României în 2022 va fi de doar 1,9%

Banca Mondială: Creșterea economică a României în 2022 va fi de doar 1,9%

Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza legată de creșterea economică a României anul acesta. Potrivit estimărilor, vom avea o creștere de doar 1,9%, cu 2,4 puncte procentuale mai puțin față de cât se estimase în ianuarie. Pentru anul viitor însă, estimările sunt mai optimiste.

Banca Mondială estimează că inflația va ajunge anul acesta la aproape 10%, după ce, anul trecut, a fost de 5 procente. De altfel, în ianuarie, din cauza scumpirilor, în special la energie, inflația a depășit deja 8%.

Din cauza războiului din Ucraina și a evoluției noilor variante de coronavirus, riscurile de încetinire a creșterii economice sunt mari, consideră specialiștii Băncii Mondiale. Ei estimează pentru acest an o creștere economică de sub 2%, adică cu 2,4 puncte procentuale mai puțin față de cât prognozaseră la început de an.

În raportul Băncii Mondiale se menționează că un război prelungit în Ucraina va influența negativ creșterea economică și va agrava sărăcia. Abia în 2024, sărăcia ar putea reveni la nivelul dinainte de criză.

Redresarea economică va depinde însă și de capacitatea României de a absorbi fonduri europene. O absorbție de 100% a banilor europeni – ceea ce nu s-a întâmplat vreodată până acum – ar adăuga, în medie, un punct procentual la creșterea anuală a Produsului Intern Brut al României până în 2026.

Pentru anul viitor, Banca Mondială prognozează creștere economică ce va depăși ușor 4% – cu 0,3 puncte procentuale mai mult față de cât estimase la începutul anului.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.3 ° C
14.9 °
12.8 °
78 %
2.2kmh
0 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
14 °
vin
13 °
sâm
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii