România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, afirmă surse, în urma unei vizite, a ministrului Apărării Vasile Dîncu în Israel, săptămâna trecută, iar în cazul încheierii unui contract, România, un stat membru NATO, ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relatează Haaretz.

Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva unor atacuri provenind din Fâşia Gaza. O baterie a domului costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o rachetă de interceptare aproximativ 50.000 de dolari. Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvltat împreună cu Statele Unite.

Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea domului, însă Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocări aprobate de Congres. Orice vânzare a Iron Dome implică aprobarea Statelor Unite.

MApN a precizat, la solicitarea News.ro, că în cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a primit aprobarea Parlamentului, este inclus şi programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fondurile pentru finanţare fiind planificate pentru perioada 2025-2030. De asemenea, nu au fost luate decizii privind modul de desfăşurare a achiziţiilor.

„În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus şi programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanţarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfăşurare a achiziţiilor”, a transmis MApN, la solicitarea News.ro.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.8 ° C
17 °
15.5 °
56 %
5.1kmh
0 %
mar
16 °
mie
20 °
joi
17 °
vin
14 °
sâm
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii