Președinta Georgiei, vizită oficială în România. Klaus Iohannis: „Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan”

Președinta Georgiei, vizită oficială în România. Klaus Iohannis: „Avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan”

Salome Zourabichvili, președinta Georgiei, a efectuat marți o vizită oficială în România. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, aceasta a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Momentul a fost prilejuit de aniversarea a trei decenii de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări riverane Mării Negre.

În cadrul agendei s-au discuta evoluțiile și transformările recente la nivel regional și internațional, în special modificarea mediului de securitate al Mării Negre cauzat de discursul și acțiunile Rusiei asupra țărilor învecinate.

Tot în cadrul agendei discuțiilor au mai fost abordate deciziile de la Summitul NATO de la Madrid, și ale Consiliul European din iunie de la Bruxelles referitoare la perspectiva europeană a Georgiei.

La finalul întâlnirii, cei doi președinți au semnat, la Palatul Cotroceni, Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia.

„Am agreat cu doamna preşedinte, în cadrul discuţiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul «Coridorului verde de electricitate», care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală”, a declarat Președintele României, marți, la Cotroceni, în conferința comună cu omoloaga sa din Georgia.

Klaus Iohannis susține că se lucrează cu Georgia și pentru operaționalizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României.
„Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

 

Salome Zourabichvili a postat pe pagina sa de Twitter, înainte de a veni în România, un mesaj referitor la bunele relații dintre cele două țări precum și la obiectivele vizitei la București.

„Zbor în România pentru prima mea vizită oficială acolo. O agendă lungă pentru a ne consolida prietenia, de la parcursul nostru de integrare europeană și sprijinul continuu al României până la nevoia de stabilitate și conectivitate la Marea Neagră” a precizat liderul geprgian.

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.8 ° C
17 °
15.5 °
56 %
5.1kmh
0 %
mar
16 °
mie
20 °
joi
17 °
vin
14 °
sâm
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii