Directorul general al ANPC: Sfaturi pentru consumatorii produselor alimentare de post

Directorul general al ANPC: Sfaturi pentru consumatorii produselor alimentare de post

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, face recomandări consumatorilor, într-o postare pe Facebook, cu privire la eticheta produselor alimentare de post pe care le achiziţionează în această perioadă.

„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitateaconformitatea sau siguranţa unui produs.(…) Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!”, a scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

Potrivit sursei citate, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

„Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi a evita astfel să fie induşi în eroare. (…) Vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale”, a transmis directorul general al ANPC.

El avertizează şi asupra faptului că pe unele ambalaje există pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia „poate conţine urme de ou, lapte…”, iar aceasta este o informaţie oferită voluntar de producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.

Nu în ultimul rând, Anghel recomandă verificarea condiţiilor de păstrare din magazin specificate de producător, în special temperatura, iar dacă aceste produse au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată de producător, ele nu trebuie achiziţionate.

„Verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată”, mai atrage atenţia comisarul ANPC.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.8 ° C
17 °
15.5 °
56 %
5.1kmh
0 %
mar
16 °
mie
20 °
joi
17 °
vin
14 °
sâm
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii