SUA publică în decembrie noile Ghiduri Dietetice Federale: schimbări majore pentru alimentația americanilor

SUA publică în decembrie noile Ghiduri Dietetice Federale: schimbări majore pentru alimentația americanilor

Autorităţile americane, prin U.S. Department of Agriculture (USDA) şi U.S. Department of Health and Human Services (HHS), au anunţat că vor publica în decembrie 2025 o versiune nouă a ghidurilor dietetice federale pentru perioada 2025-2030, decizia fiind prezentată drept un răspuns la ratele foarte ridicate ale obezităţii şi bolilor cronice legate de dietă.  Ghidurile actuale (2020-2025) urmează să expire la finalul acestei perioade şi vor fi înlocuite cu un set actualizat care va influenţa politicile federale de nutriţie, alimentaţia în şcoli, în armată şi al altor programe guvernamentale. 

Procesul de elaborare
În procesul de revizuire, un comitet consultativ specializat, Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC), şi-a depus raportul ştiinţific către USDA şi HHS în decembrie 2024, după ce a analizat dovezi privind nutriţia, modelele alimentare, sănătatea pe durata vieţii şi echitatea în sănătate.  Ulterior, cele două departamente au deschis audieri publice şi sesiuni de consultare pentru a asigura transparenţa şi implicarea societăţii civile înainte de publicarea finală. 

Schimbările anticipate şi temele principale
Printre temele majore pe care documentele pregătitoare le evidenţiază se numără reducerea consumului de alimente ultra-procesate, reevaluarea aportului de grăsimi saturate şi o atenţie crescută la alimentele de tip „plant-based”.  De asemenea, ghidurile ar putea afecta meniurile în şcoli, în rândul militarilor şi în programele de nutriţie guvernamentale, ceea ce subliniază amploarea intervenţiei: nu este vorba doar de recomandări individuale, ci de politici alimentare structurale la nivel federal. 

Implicaţii pentru sănătatea publică şi provocări
Publicarea acestor ghiduri are potenţialul de a influenţa direct deciziile privind alimentaţia şi sănătatea a sute de milioane de americani. Dacă noile recomandări vor fi adoptate şi implementate, ele pot conduce la scăderi semnificative ale costului bolilor cronice legate de dietă, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea. Totuşi, provocările sunt importante: lobby-urile industriei alimentare, divergenţele ştiinţifice privind unele recomandări, precum şi rezistenţa la schimbare în sistemul alimentaţiei publice pot întârzia adoptarea practică a noilor norme. 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
8.1 ° C
9.1 °
7.7 °
90 %
5.7kmh
100 %
vin
10 °
S
15 °
D
17 °
lun
16 °
mar
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii