Gabriela Firea: „Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme ale societății noastre”

Gabriela Firea: „Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme ale societății noastre”

„Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme ale societății noastre. Motivele principale sunt problemele din familie, lipsurile sau sarcinile la vârste prea fragede. Tinerii de astăzi sunt viitorul de mâine, iar o generație fără educație nu poate dezvolta România. E nevoie de soluții punctuale și de forțe unite între stat și societatea civilă”, scrie ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook
„Am participat, astăzi, alături de premierul Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Educației Ligia Deca, ministrul Muncii Marius Constantin Budăi, secretarul de stat în ministerul Justiției, Mihai Pașca, secretarul de stat în ministerul Sănătății Andrei Baciu și consilieri din Cancelaria premierului la o întâlnire cu reprezentanții CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, inițiatorii dezbaterii naționale „Pactul pentru tineri”.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a acceptat deja invitația Cristina Chiriac, președintele CONAF, de a face parte din „Pactul pentru tineri” și am participat la dezbaterile organizate la Iași și Piatra Neamț.
Ministerul pe care-l conduc va face parte din comitetul consultativ care se va constitui la nivel guvernamental pentru a găsi măsurile potrivite, alături de societatea civilă, pentru reducerea abandonului școlar, pentru reducerea numărului mamelor minore și pentru copiii care acum nu au acces la educație, la medic sau la servicii sociale.
Am anunțat, deja, finalizarea Legii prevenirii separării copilului de familie, care va ajunge în scurt timp pe masa Guvernului. Este un pas extrem de important pentru că vom implica și mai mult comunitatea locală pentru a identifica problemele iminente din toate familiile vulnerabile de la nivelul comunelor, orașelor și a municipiilor.
De săptămâna trecută așteptăm proiectele pentru rețeaua celor 150 de centre de zi pentru copiii din familii cu risc. Avem la dispoziție 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, pentru realizarea acestor centre și pentru funcționarea lor în primii doi ani. Invit, încă o dată, toți primarii de comune, orașe sau municipii să trimită proiecte. Au două luni la dispoziție pentru asta.
Pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, colaborează îndeaproape cu UNICEF Romania și Salvati Copiii Romania pentru a găsi soluții potrivite pentru tinerele care devin mame prea repede. Doar anul trecut, peste 700 de fete până în 15 ani au născut, unele dintre ele fiind ajutate în centrele maternale”, conchide ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
4.2 ° C
5 °
2.8 °
92 %
2.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
7 °
mie
10 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii