30 de localități din România se pregătesc de alegeri anticipate

Alegătorii din 30 de localități se pregătesc de alegeri locale anticipate după ce au rămas fără edili pentru că au fost aleși în parlament, au murit ori au fost condamnați.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propus Ministerului Afacerilor Interne organizarea, în data de 20 iunie 2021, a alegerilor locale parțiale pentru primari în 30 de circumscripții electorale în care funcția de primar este vacantă.

Cinci edili au renunțat la funcție după ce au prins un fotoliu de parlamentar în decembrie 2020: Radu Marcel Tuhuț (PSD), fost primar în Ciuruleasa (Alba), Aurel Bălășoiu (PSD), fost primar în Rociu (Argeș), Dumitru Flucuș (PNL), fost primar la Șinca Nouă (Brașov), Laurențiu Gîdei (PSD), fost primar în Târgu Bujor (Galați) și Marian Țachianu (PSD), fost primar la Braniștea (Dâmbovița).

12 primari aleși în septembrie 2020 au decedat, șase dintre ei de Covid-19. În restul de 13 localități, mandatele nu au fost validate de instanță din cauza unor decizii finale de incompatibilitate sau condamnări anterioare ori primarii au fost condamnați definitiv după alegeri.

Conform propunerii transmise de AEP, perioada electorală va începe în data de 16 mai 2021. Totodată, candidaturile pentru funcția de primar vor putea fi depuse în perioada 21 – 31 mai 2021, iar campania electorală va începe în data de 5 iunie 2021.

Lista localităților în care vor avea loc alegeri locale parțiale pentru primari în data de 20 iunie 2021 nu este încă definitivă, aceasta putând fi actualizată până la adoptarea hotărârilor Guvernului privind organizarea scrutinului, în funcție de informațiile noi ce vor fi comunicate de instituțiile prefectului.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
18.6 ° C
19.9 °
15 °
55 %
3.1kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii