8 aprilie: Eclipsă totală de Soare. Unde va fi vizibil evenimentul astronomic

8 aprilie: Eclipsă totală de Soare. Unde va fi vizibil evenimentul astronomic

Eclipsă totală de Soare în 2024: Se va produce pe data 8 aprilie și va fi un eveniment astronomic foarte rar datorită activității mai intense a suprafeței solare.

Potrivit NASA, acest eveniment va fi diferit de eclipsele totale de soare din trecut.

Oamenii de știință spun că coroana Soarelui (stratul său exterior) va fi mai vizibilă decât în ultima eclipsă totală de soare (din 2017) datorită activității crescute a Soarelui la momentul evenimentului.

Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 4 minute și 28 de secunde, în apropiere de orășelul Nazas, din statul Durango, din Mexic.

În Statele Unite ale Americii, umbra lunii va trece direct pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo, între altele.

Unde va fi vizibilă în Europa

Eclipsa va fi parțial vizibilă în Svalbard (Norvegia), în Islanda, în Irlanda, în sud-vestul Marii Britanii (Anglia, Țara Galilor), în nord-vestul Spaniei și Portugaliei, în Azore și în Insulele Canare.

Eclipsele de soare sunt evenimente astronomice în care Luna trece între Pământ și Soare, astfel încât lumina Soarelui este temporar blocată. Luna, Pământul și Soarele se aliniază perfect într-o configurație cunoscută sub numele de „conjuncție”, potrivit alba24.ro.

Există două tipuri principale de eclipse de soare:

Eclipsa totală de soare:

Aceasta apare atunci când Luna acoperă complet discul Soarelui, creând o umbră numită „umbra totalității” pe suprafața Pământului.

Oamenii care se află în afara acestei umbre pot vedea o eclipsă parțială, în care doar o parte a Soarelui este acoperită de Lună.

Aceasta apare atunci când Luna acoperă parțial discul Soarelui, dar nu îl acoperă complet.

În această situație, nu există o umbră totalității pe suprafața Pământului, iar observatorii văd doar o parte a Soarelui acoperită de Lună, formând o varietate de modele sau configurații pe discul Soarelui, în funcție de poziția lor geografică.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.6 ° C
26.1 °
23.8 °
37 %
5.7kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii