A apărut un nou vaccin anti-covid

În cursul zilei de miercuri, Organzaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat de urgenţă, vaccinul împotriva Covid-19 numit Covaxin al laboratorului farmaceutic indian Bharat Biotech, destinat ţărilor sărace, potrivit AFP.

În ceea ce privește eficiența serului, noul vaccin omologat are o eficiență de doar 70% și este recomandat tuturor grupurilor de vârstă, începând de la 18 ani.

Referitor la administrarea serului, vacinul Covaxin se administrează în două doze, la un interval de patru săptămâni, iar, potrivit OMS poate fi stocat mult mai ușor decât alte vaccinuri, motiv pentru care este recomandat țărilor cu venituri mici, dar și medii.

”Vaccinul este deosebit de bine adaptat ţărilor cu venituri mici şi medii, din cauza uşurinţei cu care poate fi stocat”, anunţă într-un comunicat OMS.

De menționat este faptul că este pentru prima oară când un vaccin dezvoltat şi produs în India este omologat de către organizaţia ONU. Astfel, având în vedere ultima decizie, Covaxin se alătură, astfel, vaccinurilor împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Johnson&Johnson, Sinopharm şi Sinovac, pe lista OMS.

Trebuie subliniat faptul că omologarea vaccinului indian de către OMS permite o facilitare a recunoaşterii internaţionale a Covaxin, în special de către agenţii ONU şi de către sistemul COVAX, implementat în vederea facilitării accesului la vaccinarea împotriva covid-19 în cele mai rărace ţări.

Amintim faptul că în primăvara acestui an, se spunea că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech, Covaxin are o eficiență medie de 78%.

Producătorul preciza atunci că eficacitatea împotriva formelor grave de COVID-19 a fost de 100%, cu un impact asupra diminuării spitalizărilor, în timp ce eficacitatea faţă de infecţia asimptomatică a fost de 70%, potrivit companiei Bharat Biotech, relatează agenţia EFE.

Directorul executiv al Bharat Biotech se declara atunci extrem de mulțumit de modul în care arată rezultatele noului vaccin.

”Covaxin a demonstrat un istoric excelent de securitate în testele clinice pe oameni şi în folosirea în situaţii de urgenţă”, a declarat directorul executiv al Bharat Biotech, Krishna Ella. La rândul său, directorul general al Consiliului Indian pentru Cercetări Medicale, Balram Bhargava, care a participat la dezvoltarea vaccinului, declara că serul ”funcţionează bine împotriva majorităţii variantelor virusului SARS-CoV-2”.

De menționat este faptul că deşi în primăvara acestui an nu se cunoșteau studii independente despre eficacitatea vaccinului Covaxin, serul a fost  deja autorizat în Mexic, Iran, Paraguay, Guatemala, Nicaragua, Guyana, Venezuela, Botswana şi Zimbabwe, iar preţul unei doze este cuprins între 15 şi 20 de dolari.

 

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
8 ° C
8.1 °
8 °
87 %
0kmh
0 %
lun
13 °
mar
6 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
5 °

Opinii