A început Săptămâna Patimilor

A început Săptămâna Patimilor

Zilele acestea sunt ultimele din Postul Paștelui, iar creștinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârșitul vieții Mântuitorului Iisus Hristos.

Săptămâna Mare are menirea împărtășirii chinurilor lui Iisus, dupăcum evidențiază biserica. Astfel, în fiecare zi se face slujba deniilor, în care preoții și credincioșii urmează drumul lui Iisus spre Răstignire și Înviere.

Biserica ne sfătuiește ca, pentru a simți cu adevărat bucuria pascală cea mai autentică, să ne pregătim în această săptămână ținând post pe cât stă în putința fiecăruia. De asemenea, spovedani este foarte importantă.

Potrivit credinței, Postul Negru este ținut pentru a ne feri de boli. Se spune că Postul Negru te ajută să fii sănătos și te va feri de necazuri și nevoi tot anul.

Tot de Săptămâna Patimilor mai sunt legate câteva obiceiuri respectate de toti creștinii, indiferent de locul din care sunt: păstrarea liniștii, a tristeții generale, se fac focuri rituale, se respectă cu strictețe postul, nu se fac lucruri importante în gospodărie, se face curățenie în casă și curți, nu se muncește la câmp, se fac sau se cumpăra haine noi pentru sărbătoare, se taie vitele și păsările pentru sărbători, tocmirea lăutarilor pentru hora satului, împărtășirea la biserică, iertarea reciprocă între oameni.

De exemplu, în Maramureș, în această săptămână oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și albastru închis. Ștergarurile se schimbă în ziua de Înviere cu cele albe, iar femeile iși schimbă portul.

Prin urmare, în fiecare zi din Săptămâna Patimilor preoții ortodocși țin seara slujbe speciale, numite Denii. Acestea se săvârșesc începând cu seara Duminicii Floriilor și pânâ în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii