fbpx

Alexandru Rafila: „Pregătirea în domeniul medicinei de urgență este clar o atribuție a Ministerului Sănătății”

Alexandru Rafila: „Pregătirea în domeniul medicinei de urgență este clar o atribuție a Ministerului Sănătății”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă susținută joi.

Printre altele, Alexandru Rafila, a spus că i se pare ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgență să spună acum că sunt probleme extrem de mari.

„Am văzut și eu un monolog al unui coleg de la un alt minister referitor la această problemă. Eu sunt foarte preocupat și vreau să vă spun că unul dintre motivele pentru care noi simțim responsabilitatea partajării clare a modului de intervenție inclusiv în pregătirea profesională, în sensul în care Ministerul Sănătății… Pentru că dumneavoastră mă întrebați pe mine, pentru că sunt la Ministerul Sănătății și vi se pare firesc ca Ministerul Sănătății să răspundă de această parte legată de pregătirea profesională.

În ultimii 8 ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgență a fost în altă parte. Mie mi se pare ciudat ca cineva care a coordonat 8 ani pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgență să vină după 8 ani și să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicina de urgență. E o chestiune care ține totuși de o limită a… Nu mai vreau să continui fraza… În care tu vii și spui că nu avem personal medical suficient, că trebuie mărite competențele asistenților medicali din serviciile de ambulanță, când exact chiar tu ai limitat competențele medicale ale asistenților medicali din serviciile de ambulanță.

Or, chestiunile astea trebuie lămurite. Eu sunt de acord să-mi asum și Ministerul Sănătății să-și asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesioniști din sănătate, nu numai medicina de urgență. Lucrul ăsta este clar, trebuie să se întâmple, pregătirea în domeniul medicinei de urgență este clar o atribuție a Ministerului Sănătății. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem probabil și anumite modificări legislative”, a declarat ministrul Sănătății.

Miercuri, șeful DSU Raed Arafat a declarat că sistemul medical de urgență din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
23.7 ° C
24.9 °
22 °
66 %
0.5kmh
0 %
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii