Analiză Euronews: România, pe penultimul loc la vaccinare în Uniunea Europeană

Lipsa infrastructurii și a personalului medical în zonele rurale, neîncrederea în autorități, dezinformarea sunt doar câteva dintre motivele ce au determinat România să scadă în clasamentul vaccinărilor din Uniunea Europeană.

Potrivit unui studiu al Euronews, România a lansat rapid campania de vaccinare anti-Covid, cu un start mai bun decât statele dezvoltate. În primele luni de la debut, se afla chiar în topul țărilor privind acoperirea vaccinală cu o singură doză, însă până acum a vaccinat circa un sfert din populația eligibilă, aproximativ 4,4 milioane, înaintea Bulgariei care stă cel mai slab la acest capitol între țările Uniunii Europene.

Deși până acum au fost administrate peste opt milioane de doze de ser anti-coronavirus, la o populație de 19 milioane de locuitori, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, în decurs de 24 de ore, a scăzut puternic în ultimele săptămâni. S-a ajuns și la 17 mii de persoane pe zi.

Analiza Euronews arată că România a ajuns pe ultimele locuri la nivelul UE în privința ratei de vaccinare din cauza lipsei infrastructurii și a personalului medical în zonele rurale, neîncrederea în autorități, dezinformarea și teama de eventuale efecte secundare ale vaccinurilor.

Pe de altă parte, România se află pe ultimul loc în UE în privința ponderii cheltuielilor din PIB pentru domeniul sănătății, de numai 5,6% pe an, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Exodul de specialiști medicali, dublat de o serie de incendii în spitale care erau unități de tratare a pacienților Covid au atras atenția și mai mult asupra stării critice a situației sanitare din țară. În plus, de la izbucnirea pandemiei România a schimbat patru miniștri ai Sănătății: Victor Costache, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii