Atenție la noile tipuri de înșelăciuni online

Atenție la noile tipuri de înșelăciuni online

Vishing sau Spoofing sunt denumiri ale unor noi tipuri de înșelăciuni online. Estimările mai multor firme de securitate cibernetică arată că valoarea fraudelor a depășit 2 miliarde de dolari pe an.

Prin apeluri telefonice frauduloase, atacatorii cibernetici conving interlocutorii că reprezintă instituții de stat sau companii private și reușesc să obțină date personale, date de autentificare sau financiare.

„Din discuțiile cu cetățenii care au venit să sesizeze astfel de fapte o caracteristică generală fost că atacatorii au pus mare presiune în timpul conversațiilor în sensul în care presează utilizatorii să își ofere aceste date în scopul unor beneficii// fe că trebuie să li se oprească un serviciu fie li se închide un contact bancar și atunci trebuie să furnizeze niște date”, a spus Laura Voicu, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, potrivit tvrinfo.ro.

Anunțurile de pe platforme de socializare sau trimise pe email sunt la fel de periculoase și exploatează aceeași neatenție a oamenilor ori speranța acestora că se pot îmbogăți peste noapte. Autoritățile depistateaza astfel de anunțuri frauduloase, dar au mari dificulăți în blocarea lor.

„Procesul lor de raportare și de suspendare a reclamelor respective de către rețeaua socială este aproape o luptă cu morile de vânt. O pagină de social media descoperită de noi în luna decembrie anul trecut generase 170 de astfel de reclame”, este de părere Mihai Rotariu, purtător de cuvânt, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, conform aceleiași surse.

O altă variantă de înșelăciune este spoofingul, prin care victimele sunt sunate de pe numere aproape identice cu cele ale băncilor cu care colaborează. În plus, tehnologia a evoluat atât de mult încât permite infractorilor să dezvolte metode foarte greu de depistat.

La nivel european se lucrează pentru emiterea unei directive prin care victimele unor anumte tipuri de înșelăciuni precum spoofingul să fie despăgubite.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii