Bilanț îngrijorător înainte de noul an școlar

Ministrul de Interne, Lucian Bode a prezentat, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii condusă de premierul Florin Cîţu, o evaluare la zi privind unităţile şcolare. Cifrele sunt realmente îngrijorătoare.

„La nivelul MAI, prin intermediul structurilor teritoriale cu atribuţii atât pe componenta de ordine şi siguranţă publică, cât şi în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi la nivelul instituţiei prefectului, am realizat o evaluare pe baza mai multor indicatori şi în coordonate mari această evaluare se prezintă astfel: am evaluat 16.952 unităţi de învăţământ preuniversitar. Dintre acestea, 10.780 unităţi nu sunt asigurate cu pază, iar 6.172 unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază”, a precizat Bode.

Ministrul a oferit detalii şi în ceea ce priveşte palierul reprezentat de situaţiile de urgenţă.

„Au fost efectuate evaluări ale clădirilor din punct de vedere al asigurării mijloacelor de stingere a incendiilor şi al dotării cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare, respectiv al autorizării la incendiu. Astfel, din perspectiva securităţii la incendiu, dintr-un total de 25.539 clădiri, în care funcţionează unităţi şcolare, peste 17.500 nu fac obiectul autorizării, 4.171 sunt autorizate, iar altele 3.845 din fericire nu au nevoie de autorizaţie. În acest moment, aşadar, sunt autorizate 4.171 şi 17.500 nu fac obiectul autorizării. Împreună cu managementul şcolilor şi cu autorităţile locale trebuie să accelerăm procesul de autorizare, iar în paralel luate măsuri tehnice şi organizatorice menite să prevină producerea de incidente (…) de natură să pună în pericol viaţa copiilor noştri”, a afirmat Bode.

De asemenea, ministrul a făcut precizări şi cu privire la încălzirea spaţiilor din unităţile de învăţământ, respectiv funcţionarea mijloacelor de transport şcolar.

„Dacă raportăm la total unităţi de învăţământ, încălzirea nu este asigurată în 574 unităţi şcolare. Vorbim despre un procent de aproximativ 3,4%. Faptul că există astfel de unităţi reprezintă un aspect îngrijorător şi totodată o vulnerabilitate, fiind absolut necesar ca aceste deficienţe să fie rezolvate înainte de începerea sezonului rece. Pentru transportul elevilor, la nivel naţional au fost identificate 4.970 mijloace de transport şcolar, din care 524, aproximativ 10,5%, sunt nefuncţionale: 493 de microbuze şi 31 autobuze. Transportul elevilor de acasă la şcoală trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, motiv pentru care mijloacele de transport destinate acestei activităţi trebuie întreţinute în mod corespunzător de către cei responsabili, pentru că este vorba despre viaţa copiilor noştri”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a cerut prefecţilor să întreprindă acţiuni necesare pentru prevenirea activităţilor infracţionale în mediul şcolar.

” O să închei cu o dimensiune aparte căreia vă rog să îi acordaţi atenţia cuvenită, şi anume prevenirea activităţilor infracţionale în mediul şcolar, astfel încât şcoala să rămână un spaţiu sigur pentru elevi şi pentru cadrele didactice, evident, propice dezvoltării tinerilor şi dedicat instruirii acestora”, a mai declarat Bode, potrivit agerpres.ro.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
21.8 ° C
22.7 °
21 °
40 %
0.5kmh
0 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °

Opinii