Bugetul României pe anul 2024: Cele cinci principii în jurul cărora va fi structurat

Bugetul României pe anul 2024: Cele cinci principii în jurul cărora va fi structurat

Coaliţia de guvernare a stabilit, joi, în prima şedinţă dedicată subiectului bugetului pe anul viitor, cinci principii în jurul cărora va fi structurat bugetul pe 2024, au precizat surse politice pentru News.ro. 

Guvernul se va orienta către investiţii şi dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanţate din fonduri europene, precum şi pe cheltuieli responsabile pentru functionarea statului, pe dezvoltarea marilor serviciilor publice, precum sănătatea şi educaţia, combaterea evaziunii fiscale şi colectarea mai bună a veniturilor publice şi alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială. Premierul a anunţat în şedinţa de Guvern că în şedinţa coaliţiei va discuta cu ministrul Finanţelor despre proiecţia bugetară pe 2024, potrivit news.ro.

”Unul dintre aspectele centrale ale bugetului este orientarea către investiţii şi dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanţate din fonduri europene. Prin alocări consistente pentru proiecte de infrastructură, dezvoltare economică şi inovare, ne propunem să creăm locuri de muncă, să stimulăm creşterea economică şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pentru fiecare cetăţean”, îşi propune coaliţia.
În plus, se doreşte un buget axat pe cheltuieli responsabile pentru functionarea statului.
”Cheltuielile pentru funcţionarea statului vor fi riguros evaluate lună de lună, iar priorităţile sunt stabilite pentru a asigura furnizarea serviciilor publice esenţiale într-un mod eficient şi sustenabil”, se arată în proiecţia coaliţiei.
Bugetul va fi de asemenea centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: sănătate/educaţie. Astfel, vor fi prioritizate sectoarele esenţiale precum educaţia, sănătatea, infrastructura şi serviciile publice.
”În domeniul sănătăţii, bugetul va include alocări semnificative pentru modernizarea infrastructurii medicale, achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie şi asigurarea că personalul medical are condiţiile necesare pentru a oferi servicii de calitate. Scopul este să îmbunătăţim starea de sănătate a cetăţenilor şi să asigurăm că nimeni nu este lipsit de asistenţa medicală de care are nevoie”, precizează sursele.
În domeniul educaţiei, coaliţia vrea să investească în infrastructură şcolară, calificarea şi remunerarea profesorilor, precum şi în resurse didactice, pentru a oferi tuturor elevilor şansa de a se dezvolta la maximumul potenţialului lor.
Bugetul va fi axat pe combaterea evaziunii fiscale şi colectarea mai bună a veniturilor publice şi va include măsuri şi investiţii pentru consolidarea sistemului fiscal, sporirea transparenţei şi îmbunătăţirea eficienţei colectării veniturilor publice. Guvernul vrea să folosească tehnologiile moderne şi să intensifice cooperarea cu alte instituţii şi cu societatea civilă pentru a identifica şi combate eficient evaziunea fiscală.
Bugetul pe 2024 se doreşte a avea alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială, o atenţie deosebită fiind pentru asigurarea accesului la servicii şi programe de asistenţă socială pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru.
Aceste alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială includ sprijin pentru persoanele vulnerabile şi cu dizabilităţi, copii şi tineri, persoanele vârstnice precum şi cei care se confruntă cu dificultăţi temporare sau permanente.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că va fi aprobat un memorandum având ca temă investiţiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024. Premierul a mai spus că astăzi va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii