Campioni la IT. Studiu: România, pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti IT, 4 din 10 angajaţi fiind femei

Campioni la IT. Studiu: România, pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti IT, 4 din 10 angajaţi fiind femei

În România, în luna august 2023, figurau 240.800 angajaţi în IT&C, 82% dintre ei având până în 34 de ani. Datele sunt preluate din cel mai recent barometru Eurostat și apar într-un studiu realizat de platforma de recrutare online bestjobs în parteneriat cu Orion Innovation.

Astfel, România se situează pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti angajaţi în IT. Angajaţii în IT preferă să lucreze remote (89%) măcar câteva zile pe săptămână, însă momentan modul de lucru este împărţit între remote (38%), hibrid (28%) şi de la birou (36%). Deşi lipsa contactului fizic şi a interacţiunii în timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane şi la o scădere a nivelului de angajament şi coeziune în echipă, o relaţie bună cu colegii de muncă este considerată importantă de 94% dintre respondenţii sondajului.

3 din 5 angajaţi în IT&C se aşteaptă ca 2024 să aducă multe schimbări în industrie, mai arată studiul.

Astfel, România se situează pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti angajaţi în IT şi pe locul 5 în rândul ţărilor UE ca procent de femei cu studii în IT&C, ce activează ca specialişti IT (29,9%).

Întrebaţi ce îi motivează la locul de muncă, IT-iştii respondenţi menţionează că rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfacţia personală de a reuşi ceva nou, posibilitatea de a obţine o promovare sau aprecierile superiorilor şi echipei îi determină să se implice cel mai mult la job. În sens opus, ce îi demotivează şi îi face să se îndrepte către o schimbare profesională sunt lipsa unei măriri de salariu, starea de burnout (oboseală extremă), faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfacţie şi lipsa aprecierilor din partea superiorilor şi echipei.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un eşantion de 840 angajaţi în domeniul IT din România.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii