Câți români a pierdut țara noastră într-un deceniu

Câți români a pierdut țara noastră într-un deceniu

Concluziile provizorii ale Recensământului realizat anul acesta de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că România a pierdut într-un deceniu 1,1 milioane de locuitori, iar populaţia este tot mai îmbătrânită. 

Populația României număra anul trecut puțin peste 19 milioane de locuitori, arată cifrele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică. Datele arată o scădere accelerată față de acum 10 ani, când au fost înregistrați peste 20 de milioane de români.

Din datele INS reiese că sunt mai multe femei decât bărbați, peste 9,8 milioane de femei, dar populația României este îmbătrânită în proporție de 20%, comparativ cu 2011. Din totalul populației, numărul tinerilor până în 15 ani e în creștere, cu 16%.

Peste jumătate din populație, 52,2%, trăiește la oraș. Din cele 42 de județe, 39 au pierdut din numărul de locuitori, inclusiv Capitala. Bucureştiul a înregistrat cea mai mare pierdere de populație, de peste 166.000 de locuitori, urmat de județele Prahova și Dolj. În schimb, judeţul Ilfov a „câștigat” peste 150.000 de persoane, potrivit stiri.tvr.ro.

Tudorel Andrei, președintele INS: Vârsta medie a populației a ajuns la peste 42 ani, în condițiile în care acum 10 ani era 40 ani. Doi ani de creștere a vârstei înseamnă foarte mult. Mai alarmant e mesajul că s-a depreciat indicele de îmbătrânire demografică. Dacă acum 10 ani, raportul dintre persoanele vârstnice la 100 tineri era de 101,8, acum a fost recalculat la 121,8 de persoane, înseamnă că la 21 de persoane în vârstă, putem spune că nu avem nepoți.

Datele INS mai arată că a scăzut considerabil numărul persoanelor analfabete, iar procentul celor cu studii medii și superioare a crescut în ultimii 10 ani. Dintre cei recenzați, peste 89% sunt români, 6% maghiari și 3,4% romi. Reprezentanții Asociației Partidei Romilor acuză că cifrele nu sunt corecte.

Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa: Foarte multe comunităţi de romi ori au fost recenzate din birouri de primarii lor, ori nu s-a călcat deloc pe acolo. La noi ne dă undeva la 800.000 de persoane, dumnealor le dă undeva la 570.000 de persoane. Peste 230.000 de persoane care nu apar. Am să dau în judecată Institutul Naţional de Statistică, pentru forma de organizare pe care a avut-o, şi o să cer renumărarea cetăţenilor de etnie romă.

Tudorel Andrei, președintele INS: Structura etnică e calculată nu numai pe ponderea, nu numai la romi, ci pentru toate etniile, în raport cu persoanele care au răspuns la această întrebare.

Datele finale ale recensământului vor fi făcute publice pe etape, începând cu luna mai, până la finalul anului 2023.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
15.9 ° C
18.8 °
13.1 °
68 %
4kmh
20 %
joi
19 °
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii