Cazul pacienților care au murit în TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”: doi angajați au fost reținuți

Șeful Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală și un instalator au fost reținuți, miercuri, după ce au fost audiați de procurori în cazul celor trei pacienți intubați, bolnavi de COVID-19, care au murit în TIR-ul ATI la jumătatea lunii aprilie.

Procurorii Tribunalului București au precizat, în cadrul unui comunicat de presă, că instalatorul a „manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari”.

Mai mult, șeful Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului „Victor Babeș” nu și-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente.

Cele două persoane vor fi prezentate judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzați de ucidere din culpă.

Ce spune conducerea Spitalului „Victor Babeș”

”Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei.

Precizăm faptul că angajații Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reținuți în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului și întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autoritățile competente în vederea aflării depline a adevărului”, a declarat conducerea unității medicale, în cadrul unui comunicat de presă remis miercuri.

Trei pacienți bolnavi de coronavirus au murit în data de 12 aprilie din cauza unei defecțiuni la TIR-ul ATI, aflat în curtea Spitalului „Victor Babeș” din București, iar alți cinci pacienți au fost transferați la alte unități medicale din Capitală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis, în luna aprilie, un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor trei paciente decedate.

Familia uneia dintre victime a depus o plângere penală și a cerut despăgubiri în valoare de un milion de euro.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
17 ° C
17.1 °
16 °
47 %
1.3kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii