Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților, cu privire la statutul avertizorilor de integritate

Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților, cu privire la statutul avertizorilor de integritate

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege privind statutul avertizorilor de integritate. Inițiativa a trecut cu 191 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 60 de abțineri.

Legea a ajuns din nou la vot după ce a fost retrimisă în Parlament de către președintele Klaus Iohannis. Acum, legea va ajunge iar la el pentru promulgare, potrivit hotnews.ro.

Legea privește persoanele care au obținut informații și fac raportări despre posibile încălcări ale legii într-un context profesional, în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

De asemenea, legea se aplică și persoanelor ale căror raporturi de muncă nu au început încă ori sau terminat și în cazul persoanelor care divulgă public informaţii privind încălcări ale legii obţinute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale.
Deputații au operat o serie de modificări față de varianta inițială a legii, una dintre ele fiind aceea că „raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.

Dacă instanța constată că împotriva aceluiași avertizor au fost dispuse, de cel puțin două ori, represalii în considerarea aceleiași raportări sau divulgări publice, aceasta poate dispune, după caz, oricare dintre măsurile prevăzute la alin.(5), precum și aplicarea unei amenzi civile în cuantum de până la 40.000 lei, se mai arată în lege.

Amintim că Iohannis a retrimis legea la Parlament considerând că e „necesară reevaluarea soluţiei legislative referitoare la analizarea sesizărilor anonime în măsura în care acestea conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii şi corelarea normelor”. Acum, legea va ajunge din nou la el pentru promulgare.

Numai că în continuare există temeri că prin această lege avertizorii de integritate mai mult sunt descurajați să atragă atenția asupra potențialelor încălcări ale legii.

În plus, ridică semne de întrebare prevederea conform căreia raportarea anonimă se examinează și se soluționează „în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii