Ce se întâmplă cu certificatul verde după doza trei de vaccin anti-Covid

Certificatul verde COVID a devenit obligatoriu în România pentru majoritatea activităţilor, începând de luni, când au intrat în vigoare noi restricţii.

În acest context, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut, vineri, câteva precizări în legătură cu certificatul digital generat după vaccinare.

În secţiunea de comentarii a unei postări de pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare a apărut întrebarea „după a treia doză de vaccin se schimbă ceva la certificatul digital, trebuie descărcat din nou?”. „Pentru doza 3 se generează un certificat nou. Va apărea 3/3 la numărul de doze. Va fi valid imediat de la generare.”, au răspuns reprezentanţii Ro-Vaccinare.

Într-o altă precizare se mai arată că acest certificat poate fi prezentat pentru verificare şi în format printat.

Potrivit sursei citate, persoanele care pot obţine Certificatul Digital UE după vaccinare sunt:

– cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România

– cele care au efectuat cel puţin o doză în România din schema completă

– cele care au efectuat schema completă într-un stat terţ (NON UE) şi sunt cetăţeni români sau membrii familiilor acestora.

Potrivit Ro-vaccinare, certificatul digital după vaccinare se validează după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă.

„Se poate genera şi după prima doză dar nu este valid. Trebuie să aveţi schemă completă de vaccinare şi să fi trecut 10 zile de la efectuarea acesteia”, menţionează sursa citată.

Precizari oficiale

Certificatul digital după vaccinare: se validează după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă!

– Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Certificatul poate fi descărcat de la: https://certificat-covid.gov.ro/login.

– Persoanele care pot obține Certificatul Digital UE după vaccinare sunt:

cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;

cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;

cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;

– Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

– Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare IOS, prin funcționalitatea Web Check DCC.

Aceasta este disponibilă prin accesarea link-ului https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
2.7 ° C
3.3 °
2 °
88 %
1kmh
90 %
Dum
7 °
lun
9 °
mar
8 °
mie
5 °
joi
8 °

Opinii