Ce valoare are cea mai mare pensie din România

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că cea mai mică pensie în România este de 100 de lei, iar cea mai mare (din categoria pensiilor speciale) este de 79.0000 de lei.

„Nu-i spun profesia sau numele celui care câștigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ținem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii impotriva celorlalți. […] Este important să reducem inechitățile prin noua lege a pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”, a spus Turcan, la postul de televiziune Antena3.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la Antena 3, că România va avea un „boom” de pensionari până în 2030 și dacă nu se iau măsuri printr-o nouă lege a pensiilor, atunci sistemul public de pensii se va prăbuși.

Ea a adăugat că la ora actuală există în România un raport de 9 pensionari la 10 angajați.

„Pana in 2030 urmeaza sa avem o explozie a numarul de pensionari cu aproape 1,8 milioane de pensionari. Daca nu facem nimic sistemul de pensii din Romania este pe punctul sa se prabuseasca. De aceea noi avem o obligatie sa luam masuri”, a precizat ministrul Muncii.

Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, a adăugat Turcan.

„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”, spune Turcan.

Ministrul a menționat că acest deficit nu a crescut anul acesta, ci și în 2019,când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. „Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, milioane de pensionari au pensii sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei, notează stiripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii