Cetățenii țării noastre au printre cele mai mici pensii din UE

Cetățenii țării noastre au printre cele mai mici pensii din UE

Românii au printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Conform unui raport recent publicat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale, pensia medie lunară în România este de doar 382 de euro, plasând țara pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

Singura țară din blocul comunitar cu pensii medii mai mici este Bulgaria, unde pensionarii primesc în medie 226 de euro pe luna, arata Euronews Business.

La nivelul Uniunii Europene, pensia medie se ridică la 1.294 de euro, aproape de patru ori mai mare decât în România. Raportul subliniază că aceste valori medii includ atât pensiile de stat, cât și pensiile private obligatorii și facultative, precum și asigurările de viață cu componentă de redistribuire a profitului.

Cheltuielile medii lunare pentru pensii variază semnificativ între statele membre ale UE. Luxemburgul se află la polul opus, cu o pensie medie de 2.575 de euro, în timp ce Bulgaria înregistrează cea mai mică pensie medie de 226 de euro pe lună.

În afara UE, Islanda raportează cea mai mare pensie medie, de 2.762 de euro, în timp ce Albania are cea mai mică, de 131 de euro.

Țările din Balcani, în general, se află la coada clasamentului în ceea ce privește pensiile medii. De exemplu, pensiile din România și Bulgaria sunt mult sub media UE, reflectând disparități economice semnificative, potrivit tvrinfo.ro.

Diferențele în nivelurile de pensii sunt influențate și de costul vieții în fiecare țară. Ajustate pentru puterea de cumpărare (PPS), disparitățile se reduc, dar rămân semnificative. În termeni de PPS, pensia medie variază de la 437 în Bulgaria la 1.681 în Luxemburg.

Cu toate acestea, în ciuda ajustării pentru puterea de cumpărare, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil la pensie. În anumite state membre, acest nivel de încredere scade sub 30%, generând îngrijorări privind adecvarea pensiilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii