Potrivit unui document preliminar consultat duminică de agenția de presă dpa, Comisia Europeană ia în considerare introducerea, din anul 2026, a unei taxe pe alimentele ultraprocesate cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare.
Autorii notează că o „micro-taxă la nivelul întregii UE” poate menține prețurile stabile și poate produce schimbări în comportamentul consumatorilor fără a provoca prejudicii financiare semnificative, potrivit Mediafax.
Executivul european subliniază că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în Uniunea Europeană, cu peste 1,7 milioane de cazuri anual. Costul economic depășește 280 de miliarde de euro pe an.
Există dovezi care leagă consumul ridicat de alimente ultraprocesate de un risc crescut de obezitate, diabet și boli metabolice, potrivit documentului.
Comisia Europeană își propune să reducă mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare cu 20% până în 2035, prin diverse inițiative.

