Cum se fac testele de salivă în școli

Ministerul Sănătăţii a anunțat că a finalizat procedura de lucru privind realizarea testării COVID a elevilor în școli cu teste rapide antigen din salivă. Acestea vor fi făcute în zilele de luni și joi, de personalul medical sau de cadre didactice special desemnate pentru acest lucru.

Ministerul a transmis că, prin aceste proceduri, vrea să asigure un cadru unitar de realizare a testelor în toate unitățile de învățământ.

Astfel, testarea elevilor se va face în prima și a patra zi a săptămânii, adică luni și joi.

„Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Personalul școlilor va fi instruit și privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. Ele se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală, prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat.

Testarea se va încheia cu dezinfecţia mâinilor.

Procedura în cazul elevilor testați pozitiv cu coronavirus

Ministerul Sănătății a explicat și procedura în cazul copiilor care sunt testați pozitiv cu coronavirus:

– Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunţa imediat părinţii/reprezentantul legal al elevului.

– Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat şi organizat, unde va fi monitorizat monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate,

– Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unităţii învăţământ vor solicita la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

DSP-urile trebuie să asigure testarea prin RT-PCR. Acestea trebuie și să coordoneze testarea elevilor în școli, din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Tot DSP-urile trebuie să asigure instruirea cadrelor medicale şi a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind folosirea acestor teste.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
8 ° C
8.1 °
8 °
87 %
0kmh
0 %
lun
13 °
mar
6 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
5 °

Opinii