Cum va funcționa sistemul prim-ministrului prin rotație – mecanismul convenit de partidele din noua coaliție

Marcel Ciolacu a explicat luni, după ședința cu social-democrații, cum va funcționa sistemul prim-ministrului prin rotație – mecanismul convenit de partidele din noua coaliție.

Potrivit liderului PSD, peste un an și jumătate, mai exact în data de 25 mai 2023, premierul liberal își va da demisia, moment în care pică tot cabinetul și se revine în Parlament cu un nou program de guvernare și un nou prim-ministru, de data aceasta dat de social-democrați.

Întrebat dacă crede că PSD va mai avea șansa să dea varianta de premier peste un an și jumătate, Ciolacu a răspuns: „Eu sunt un om de bună credință. Cred că PSD trebuia să intre la guvernare și să își asume această intrare la guvernare pentru a stabiliza România. Întotdeauna cred în orice construcție politică, și alături de colegii mei, dar și alături de adversarii mei, și cred că această coaliție națională va ține cel puțin până în 2024”.

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD și PNL au stabilit mecanismul de funcționare al viitorului executiv: „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”.

El a adăugat că, împreună cu ceilalţi membri ai conducerii PSD, a luat decizia de a nu face parte din Guvern în acest moment, potrivit digi24.ro. „Este decizie politică pe care am luat-o împreună cu colegii mei. Am avut discuţii despre Guvern. După ce m-am sfătuit cu colegii mei, am luat această decizie”. Marcel Ciolacu a anunțat că marți își va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Potrivit acestuia, Florin Cîțu își va depune și el candidatura la șefia Senatului.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
4.5 ° C
5.1 °
4 °
93 %
0.5kmh
90 %
mar
7 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
13 °
sâm
10 °

Opinii