Date Eurostat: România are cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din UE

Date Eurostat: România are cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din UE

Există diferențe semnificative în ceea ce privește nivelul de educație al populației din diferite țări. Datele furnizate de Eurostat și citate de Adevărul.ro oferă o perspectivă asupra acestor disparități educaționale, evidențiind variații semnificative în ponderea persoanelor cu studii superioare și alte niveluri de educație.

Țările nordice și baltice se remarcă prin proporția ridicată a absolvenților de învățământ superior în comparație cu media Uniunii Europene. În Suedia, Norvegia și Letonia, procentul absolvenților de studii superioare depășește 45%, reflectând o cultură puternică a educației și a investiției în capitalul uman.

Țările nordice au un PIB pe cap de locuitor semnificativ mai mare decât media europeană. De exemplu, în 2022, PIB-ul pe cap de locuitor în Norvegia era de 74.300 USD, comparativ cu 38.500 USD pentru media UE. Inegalitatea veniturilor este mai mică în țările nordice decât în restul Europei.

De la Eminescu, Caragiale sau Marin Sorescu multe s-au schimbat în țara noastră inclusiv „foamea” oamenilor de cultură. România de astăzi ascultă muzică și citește mai puțin, stă mult pe internet, se uită la televizor și mulți s-au transformat în creatori de conținut.

Această tendință este mai pronunțată în țările nordice și baltice, dar este prezentă și în alte părți ale Europei. În România, de exemplu, 28,4% dintre femei aveau studii universitare în comparație cu doar 21% dintre bărbați în grupa de vârstă cuprinsă între 25 și 34 de ani, potrivit tvrinfo.ro.

Învățarea pe tot parcursul vieții este un mod de viață în țările nordice și este esențială pentru adaptarea la schimbările din societate și pe piața muncii.

Cu toate acestea, cifrele relativ scăzute privind participarea la cursuri de formare în unele țări europene, inclusiv în România, arată că există încă provocări în promovarea învățării continue și asigurarea accesului la oportunități educaționale pentru toți adulții. Astfel, este evident că există o nevoie de politici educaționale și investiții adecvate pentru a aborda aceste disparități educaționale și pentru a promova egalitatea de șanse în educație în întreaga Europă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii