Digitalizare în administrație. Locuitorii din şapte municipii şi din judeţul Ilfov vor putea obţine în format digital certificate de naştere şi deces

Digitalizare în administrație. Locuitorii din şapte municipii şi din judeţul Ilfov vor putea obţine în format digital certificate de naştere şi deces

Un nou pas important pentru extinderea proiectului de digitalizare a actelor de stare civilă. Locuitorii municipiilor Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi ai judeţului Ilfov pot obţine, în format digital, dar şi fizic, la cerere, certificate de naştere şi deces, anunţă Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Activitatea de înregistrare a evenimentelor de viaţă (naştere şi deces), desfăşurată de către ofiţerul de stare civilă, se va realiza în format digital, precizează reprezentanții MAI.

În luna aprilie, punerea în funcţiune a “Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC” a fost iniţiată la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale ale judeţului Ilfov, prin înregistrarea în format digital a deceselor şi naşterilor şi, având în vedere rezultatele obţinute, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, cu sprijinul Direcţiilor Judeţene de Evidenţă a Persoanelor din judeţele Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş, precum şi al direcţiilor locale de evidenţă a persoanelor implicate, a realizat, miercuri, operaţionalizarea S.I.I.E.A.S.C. în cele şapte municipii reşedinţă de judeţ.

O nouă etapă privind extinderea S.I.I.E.A.S.C. ar urma să fie realizată vineri, prin includerea anumitor unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş.

Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a Sistemului Informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza în 24 septembrie 2024.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au implementat “Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, cod SMIS 2014+ 120025, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Valoarea proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 3.705,81 lei cofinanţare eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul general a fost de a sprijini digitalizarea de la nivelul administraţiei publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice care au la bază informaţii de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează o platformă dedicată desfăşurării activităţii tuturor ofiţerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetăţeanului, platforma instituţiilor publice partenere – prin intermediul căreia va fi asigurată interoperabilitatea cu administraţia publică, şi o componentă în care se regăseşte o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprinzând informaţii din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii