Energia verde, încă o încercare. Ministerul Energiei relansează două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în panouri fotovoltaice

Energia verde, încă o încercare. Ministerul Energiei relansează două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în panouri fotovoltaice

Două apeluri, anulate în octombrie 2023, în domeniul energiei verzi, au fost relansate, a anunțat Ministerul Energiei. Este vorba despre apelul de proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) și de cel pentru finanțarea proiectelor pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie.

Pentru primul apel, bugetul total aferent schemei este de 79,6 milioane euro, cu finanţare din PNRR. Obiectivul apelului de proiecte este punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 iunie 2026. De asemenea, cel de-al doilea apel se referă la proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice. Bugetul total aferent apelului de proiecte este de 199 milioane euro.

Apelul competitiv este deschis până la data de 21 martie ora 00.00.

Sunt eligibile achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de stocare a energiei electrice în baterii şi construcţiile care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.

Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro, calculat la cursul InforEuro din luna precedenta lansării procedurii de ofertare concurenţială (ianuarie 2024), fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR, investiţia I4.

Pot aplica microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii şi întreprinderile mari care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2 sau echivalent.

Cel de-al doilea apel se referă la proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producţie, asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice aferent Investiţiei 4 – Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, Sub-măsura 4.1 Sprijinirea investiţiilor în întregul lanţ valoric al bateriilor (producţie şi/sau asamblare şi reciclare) şi sub-măsura 4.2 Sprijinirea investiţiilor în întregul lanţ valoric al celulelor şi panourilor fotovoltaice (producţie şi/sau asamblare şi reciclare).

Apelul de proiecte lansat este apel competitiv (Procedură de ofertare concurenţială), pe bază de criterii de selecţie şi punctaj, cu depunere la termen, între 8 februarie 2024, ora 09:00 şi 21 martie 2024, ora 17:00.

Bugetul total aferent apelului de proiecte este echivalentul în lei al sumei de 199.000.000 euro.

Se finanţează construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor, care include orice combinatie a activitatilor de producţie de electrozi si/sau componente ale electrozilor si bateriilor inclusiv reciclare, precum şi asamblarea electrozilor in baterii si testarea/condiţionarea bateriilor inclusiv reciclare.

De asemenea, se finanţează construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinatie a activitatilor de producţie de polisilicon şi plachete, inclusiv reciclare şi asamblare de celule si module fotovoltaice, inclusiv reciclare.

Activităţile eligibile sunt achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a bateriilor şi achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de producţie şi/sau asamblare şi reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Solicitanţi eligibili în cadrul apelului sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii şi întreprinderile mari care au înscrise în actul constituiv cel puţin una dintre activităţile legate de recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea bateriilor şi acumulatorilor, fabricarea altor echipamente electrice.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii