Eveniment: Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită în Capitală

Eveniment: Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită în Capitală

În lume, la data de 20 martie, este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei. Această dată a fost aleasă ca referire la data de 20 martie 1970, care a marcat crearea în Niamey (Niger) a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), cea care urma să devină Organizația Internațională a Francofoniei.

Așadar, pe 20 martie, anual, francofoni de pe 5 continente sărbătoresc limba lor comună și diversitatea francofoniei, prin activități festive precum concursuri, spectacole, festivaluri de film, întâlniri literare, degustări de vin și preparate specifice sau expoziții de artă.

Ziua Internaţională a Francofoniei va fi sărbătorită, miercuri, în Bucureşti, printr-o serie de spectacole, dezbateri și evenimente speciale, organizate de instituţii de cultură aflate în coordonarea Municipalităţii.

Astfel, Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza o prezentare a scriitorilor români care au avut o legătură profundă cu lumea culturală franceză, au tradus sau şi-au scris operele în limba franceză, reiese dintr-un comunicat transmis de PMB. Miercuri va avea loc o dezbatere dedicată scriitorului Alexandru Macedonski, la 170 de ani de la naştere. În cadrul evenimentului, va fi prezentată influenţa simbolismului francez asupra operei lui Macedonski.

Joi, la ora 13.45, elevii de la L’Ecole Francaise Internationale de Bucarest vor participa la un tur ghidat în limba franceză, prezentat de Stephan Artaud, muzeograf care se află în internship la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Va fi organizată o vânătoare de indicii şi un atelier de scriere creativă în limba franceză.

Vineri şi luni, Stephan Artaud va prezenta la L’Ecole Francaise Internationale de Bucarest o conferinţă despre patrimoniul cultural francez.

Teatrul „Nottara” a pregătit o ediţie specială a programului „Dialoguri fără mască”, avându-l ca invitat pe Vasile Şirli, tema discuţiei fiind „De la Bucureşti la Disneyland. O călătorie, un drum, o poveste”. Cetăţean român şi francez, Şirli s-a născut într-un sat din Banat şi a ajuns „unul dintre cei mai iubiţi” compozitori din Franţa. Este românul care, timp de 30 de ani, a fost director al Departamentului muzical la Disneyland Paris.

Teatrul Municipal „L.S. Bulandra” va marca Ziua Francofoniei printr-o suită de postări pe https://www.facebook.com/bulandra şi https://www.instagram.com/bulandratheatre, prin care va prezenta montările cu autori de origine franceză realizate pe scena Teatrului Bulandra în ultimele decenii, însoţite de fragmente de înregistrări video din spectacolele respective. De asemenea, va fi prezentat un interviu realizat în premieră cu Georges Contamin, autorul piesei „Azilul de moarte”, cel mai recent spectacol francofon intrat în repertoriul Teatrului Bulandra.

Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează în perioada 19-23 martie cea de-a VIII-a Ediţie a Festivalului „I Love Lipatti”. Ziua Francofoniei va fi marcată prin recitalul extraordinar susţinut de invitatul special din Franţa, pianistul Dimitri Malignan. Recitalul este de asemenea dedicat pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, un urmaş al şcolii muzicale franceze, care şi-a desăvârşit studiile la Paris.

Teatrul Mic va marca Ziua Francofoniei prin spectacolul „Tartuffe de Moliere”, în regia lui Gelu Colceag, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Luceafărul.

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” va prezenta spectacolul „Nişte senzaţii”, de Georges Feydeau, care este programat la sfârşitul lunii. Spectacolul este o comedie din perioada La Belle Epoque, după piesa „A răposat mama coniţei” a dramaturgului francez Georges Feydeau.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.6 ° C
26.1 °
23.8 °
37 %
5.7kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii