fbpx

Fenomenele meteo extreme, abordate în ședința de Guvern. Nicolae Ciucă: Vă cer un plan cât se poate de coerent

Fenomenele meteo extreme, abordate în ședința de Guvern. Nicolae Ciucă: Vă cer un plan cât se poate de coerent

Fenomenele meteo extreme care au marcat România în ultima perioadă au fost abordate în ședința de Guvern de miercuri, iar premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, le-a cerut miniștrilor de resort să creioneze un plan de reacție cât se poate de coerent. Peste 75% din țară e afectată de diverse faze ale secetei, a precizat cu această ocazie ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Am avut o discuție atât cu ministrul Mediului, cât și cu ministrul de Interne în ceea ce privește analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente cu cantități care au generat inundații la nivel local, ci discutăm, desigur, și despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte”, a continuat liberalul.
Nicolae Ciucă l-a rugat pe Tanczos Barna să prezinte o informare pe acest subiect.

„La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante, din punctul nostru de vedere, urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomenele extreme astfel încât atât ISU, cât și autoritățile locale să fie informate în timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM, și urmărim rezervele strategice de apă la nivel național”, susține ministrul Mediului.

Oficialul a vorbit și despre seceta pedologică din țară.

„În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate, și zone cu secetă pedologică extremă. Câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul spune că există „avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”.

„Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralele cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se prognozează aceste fenomene extrem, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale pentru a anunța acele posibile evenimente”, a mai declarat ministrul Tanczos Barna.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
23.7 ° C
24.9 °
22 °
66 %
0.5kmh
0 %
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii