Festivități: 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Festivități: 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Aliații din al Doilea Război Mondial se reunesc azi în Normandia pentru a celebra 80 de ani de la debarcarea care a condus la învingerea nazismului. Președintele Macron, Regele Charles al III-lea, Președintele Biden, Premierul Justin Trudeau între alții, dar și invitatul special Volodimir Zelenski sunt prezenți în timp ce rușii, care au adus din nou războiul în Europa, nu au fost invitați.

156.000 de soldați au debarcat în «ziua cea mai lungă» între care 10.000 au murit în timpul luptelor crunte care s-au dat atunci. Operațiunea a implicat 5.000 de vase, 50.000 de vehicule și 11.000 de avioane și planoare, iar puterile Axei au pierdut între 4.000 și 9.000 de oameni.

30.000 de soldați își dorm somnul de veci în cimitirele din Normandia, americani, englezi, canadieni, neozeelandezi, francezi sau germani și Franța organizează un omagiu în fiecare an.

În această dimineață au fost ceremonii pe toate plajele debarcării. Emmanuel Macron a fost alături de Regele Charles pe plaja pe care au debarcat britanicii, Gabriel Attal alături de prințul William pe plaja unde au debarcat canadienii și are loc ceremonia de Colleville sur Mer, lângă Omaha Beach, unde au debarcat americanii. Președintele francez și cel american și-au făcut o intrare impresionantă, alături de Brigitte Macron și Jill Biden, sub steagurile celor două țări ridicate de soldați ai Legiunii străine și imnurile au fost intonate înainte de discursurile oficiale.

În fata britanicilor, sosiți, că în urma cu 80 de ani, traversând Marea Mânecii în șalupe, Macron a spus: Nimeni, în Franța, nu poate uita sacrificiul vostru. Regele Charles III a spus și el: Trebuie să ne amintim de ei din nou și și din nou.

Prințul William, care a reprezentat coroana britanică pe plajele unde au debarcat canadienii a spus și el: Mulțumim pentru libertatea noastră și mulțumim pentru serviciul vostru.

Președintele Macron a decorat cu Legiunea de onoare 6 dintre veteranii americani.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii