Gabriela Firea: Primul ghid privind hărțuirea la locul de muncă intră pe circuitul de avizare ministerială

Gabriela Firea: Primul ghid privind hărțuirea la locul de muncă intră pe circuitul de avizare ministerială

„Primul ghid privind hărțuirea la locul de muncă intră pe circuitul de avizare ministerială. Este o premieră în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale!”, a anunțat, miercuri, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. 

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a reamintit miercuri, 15 martie 2023, că „hărțuirea morală și sexuală este un fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private”, context în care a anunțat că „primul ghid privind hărțuirea la locul de muncă va intra pe circuitul de avizare ministerială”, fiind „o premieră în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale”.

Potrivit spuselor sale, „femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost și de prea multe ori dezavantajate. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen”

Gabriela Firea a amintit că, anul trecut, 354 de femei au fost hărțuite de soți și parteneri, dar și de către persoane cunoscute, de exemplu: colegi de serviciu. Tot anul trecut, a fost pronunțată o decizie împotriva statului român într-un proces deschis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de o angajată hărțuită într-o instituție de stat, ale cărei plângeri au fost tratate superficial.

„Ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă este o premieră pentru România. Documentul a fost elaborat de specialiștii Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ANES, împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Am preluat în forma finală toate observațiile solicitate de sindicate și patronate pentru avea un document util pentru victimă și ușor de pus în practică de angajatori. Analizăm propunerea prin care plângerea să fie asumată de către victimă și nu o hârtie anonimă, evident cu protecția reclamantului.

De asemenea, le mulțumesc pentru tot sprijinul secretarului de stat Cristian Vasilcoiu și directorului juridic al Ministerului Muncii, Edi Corjescu”, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Potrivit spuselor sale, acest ghid este un instrument important, pe care oficialii români doresc să îl implementeze în toate instituțiile pentru a fi un sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori.

„Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES – ANES, va oferi suport, îndrumare și coordonare metodologică instituțiilor publice şi companiilor private pentru aplicarea măsurilor din acest document”, a scris, miercuri, Gabriela Firea pe contul ei de Facebook.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
16.5 ° C
19 °
15.5 °
46 %
3.1kmh
20 %
vin
15 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii