fbpx

Guvernatorul BNR, despre tendințele consumatorilor și despre dobânzi

Guvernatorul BNR, despre tendințele consumatorilor și despre dobânzi

„Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă”, a spus Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai punctat că „o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”.

„Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a mai spus Mugur Isărescu, care a mai adăugat că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.

Guvernatorul BNR a afirmat și că băncile au sărit calul cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”. „Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

„Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%”, a mai spus guvernatorul BNR. „Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”.

„E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere”, a mai spus Isărescu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.6 ° C
16.6 °
12.1 °
64 %
1kmh
0 %
joi
15 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii