În București: Oameni mușcați zilnic de câini

În București: Oameni mușcați zilnic de câini

Zilnic, cel puţin zece persoane muşcate de câini ajung la Centrul antirabic de la Institutul „Matei Balş”, în Bucureşti. Numai anul trecut, peste o mie de oameni au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de câini fără stăpân. 

Medicii au avut şi cazuri de copii desfiguraţi de câinele din casă, potrivit stiri.tvr.ro.

Între 10 şi 15 oameni muşcaţi de câini ajung zilnic la Centrul antirabic. Cei mai mulţi au răni uşoare, de obicei cauzate de animale cu stăpân, însă nevaccinate şi nici deparazitate. Medicii au însă şi cazuri desprinse parcă din filme de groază. O femeie de peste 80 de ani dintr-un sat a ajuns la spital sfâşiată de colţii care au lăsat-o fără muşchi pe un picior.

„Am avut şi copii cu plăgi destul de profunde, vizual dramatice. Avem constant, pe săptămână, câteva cazuri de copii muşcaţi de faţă rău. Dar de obicei sunt animale de companie”, a spus Dr. Gabriel Nistor, medic infecționist, Institutul Matei Balș București, potrivit stiri.tvr.ro

Numai anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de câini au ajuns la Centrul antirabic de la Matei Balş. Peste 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi. Anul acesta, în trei săptămâni au fost peste 150 muşcaţi, majoritatea de câini cu stăpân. Ajung la spital și mulți oameni cu răni cauzate de pisici.

Medicii le recomandă celor care sunt muşcaţi sau zgâriaţi de animale să spele bine rana cu apă şi săpun şi să meargă cât mai repede la cel mai apropiat centru antirabic. Acolo specialistul va stabili ce schemă de tratament se impune. Cei mai mulţi primesc şi vaccinul antitetanos şi li se recomandă şi un antibiotic, pentru a elimina riscul ca rana să se infecteze.

În cazul riscului de rabie se fac, de obicei, cinci doze de vaccin antirabic în 28 de zile. În funcţie de situaţie, medicii recomandă şi o schemă redusă. Vaccinul se face în umăr, nu în abdomen, ca pe vremuri. Rabia este mortală, dacă apar simptomele neurologice precum agitaţia sau hipersalivaţia. Profilaxia ar trebui făcută în cel mult 72 de ore de la contact.

Conform Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân, în perioada 2014-2022, adică de la înființare până în prezent, în București au fost înregistrați peste 238.500 de câini. În Ilfov au fost înregistrați aproape 97.000.

Potrivit Libertatea, nu există o estimare corectă a incidenței mușcăturilor de câini la nivel global. În Statele Unite însă, spre exemplu, în jur de 4,5 milioane de oameni sunt mușcați anual de câini, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre ei, în jur de 885.000 au nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 30.000 necesită diverse proceduri de reconstrucție. Între 10 și 20 de oameni mor în urma mușcăturilor sau infecțiilor provocate de aceștia. Câinii nu sunt natural predispuși la a ataca, atrag atenția specialiștii.

O fac pentru că se simt în pericol, de foame, pentru a-și apăra teritoriul sau devin mai agresivi când în haită este o femelă în călduri, arată studiile.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
-0 ° C
0.6 °
-2.2 °
85 %
3.6kmh
0 %
vin
6 °
sâm
5 °
Dum
3 °
lun
2 °
mar
1 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii