Cu o zi înainte de începutul Postului Crăciunului: 14 noiembrie – Lăsatul Secului

Cu o zi înainte de începutul Postului Crăciunului: 14 noiembrie – Lăsatul Secului

Ziua de Lăsatul Secului marchează trecerea de la o perioadă în care se consumă produse de origine animală precum carnea, brânza, laptele, la o perioadă de post şi pregătire spirituală înainte de Crăciun.

Înainte cu o zi de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului 2023, fiind considerată ultima zi în care credincioşii pot mânca alimente de origine animală.

Tradiţii și superstiții de Lăsatul Secului

Credincioşii care vor să ţină Postul Crăciunului, pot mânca, pentru ultima dată, preparate „de dulce” de Lăsatul Secului, pe 14 noiembrie. Tradiţia spune că de Lăsatul Secului, oamenii se strâng în jurul mesei, alături de familie şi prieteni şi se bucură de preparate din carne pentru ultima dată înainte de Postul Crăciunului.

În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post.

Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului este mare şi gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea o iarnă blândă.

Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.

În unele regiuni ale ţării, de Lăsatul Secului, oamenii obişnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 

Conform Bisericii Ortodoxe, zilele cu dezlegare la peşte sunt o răsplată pentru credincioşii care ţin Postul Crăciunului. Prima zi cu dezlegare le peşte din Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, la  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

– 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

– 25 noiembrie;

– 26 noiembrie;

– 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

– 3 decembrie ;

– 4 decembrie;

– 5 decembrie;

– 6 decembrie – Sfântul Nicolae;

– 7 decembrie;

– 9 decembrie;

– 10 decembrie;

– 12 decembrie;

– 16 decembrie;

– 17 decembrie;

– 18 decembrie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.9 ° C
11.6 °
5 °
60 %
2.1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii