Indiciile care ar trebui să îi alerteze pe părinți cu privire la consumul de droguri

Indiciile care ar trebui să îi alerteze pe părinți cu privire la consumul de droguri

Aproape 10% dintre elevii de 16 ani din România au încercat deja drogurile, dar sunt și cazuri de copii de 12-13 ani care au căzut în această capcană.

Mariana Iridon, psiholog și coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, din rețeaua teritorială a Agenției Naționale Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a arătat, într-un interviu pentru „Adevărul”, că există câteva indicii care ar trebui să îi alerteze pe părinți cu privire la consumul de droguri. Acestea se manifestă pe toate planurile – emoțional, mental, fizic, comportamental.

„Consumul de droguri vine la pachet cu modificări în absolut toate planurile. Dacă ne gândim doar la planul emoțional, în prima etapă, copilul nostru poate să fie extrem de irascibil, extrem de instabil emoțional, cu ieșiri necontrolate, cu reacții care nu-i sunt caracteristice”, a spus Mariana Iridon.

În plan școlar apar problemele de concentrare, absenteismul, scăderea notelor și o neimplicare în activitățile școlare.

„Apoi ne putem uita și la nivel fizic, pentru că inclusiv la nivel fizic drogurile vor veni cu anumite semne. Copilul poate să slăbească foarte mult sau, din contră, poate să pună într-un timp foarte scurt multe kilograme. Are tulburări de somn, pe de altă parte, are un anturaj care părintelui ar trebui să-i dea de gândit, nu mai ascultă de părinte și lucrurile acestea pot să crească și să escaladeze, mergând până la a fi violent, agresiv cu părintele. Adică ceva se schimbă la copilul meu”, a explicat specialistul Antidrog.

Psihologul a mai arătat că „Eu, ca părinte, dacă sunt puțin atent la ce e în jur, voi avea câteva indicii care nu întotdeauna se confirmă. Însă indiciile ar trebui să fie un prim pas care să mă ducă să văd mai mult, să stau de vorbă cu copilul meu, să-i acord o atenție mai sporită și lui, dar și anturajului în care este copilul meu. Să știu ce face copilul meu, să pun limite sănătoase conform vârstei și să am comunicare deschisă și sinceră cu el”, a mai explicat Mariana Iridon, potrivit sursei menționate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
31.9 ° C
32.2 °
31 °
34 %
3.1kmh
0 %
lun
32 °
mar
33 °
mie
34 °
joi
37 °
vin
32 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii