La cererea BEC: CNSAS a verificat mai mulți candidaţi la alegerile europarlamentare

La cererea BEC: CNSAS a verificat mai mulți candidaţi la alegerile europarlamentare

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a verificat până acum situația a 214 candidaţi la alegerile europarlamentare. În cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu Securitatea comunistă, se arată într-un comunicat.

CNSAS precizează că verificările sunt în curs și sunt făcute la solicitarea Biroului Electoral Central, care a transmis pentru verificare datele/informaţiile deţinute pentru 541 de candidaţi.

Situaţia la zi a verificărilor se prezintă astfel:

– pentru 214 persoane Colegiul CNSAS a hotărât emiterea adeverinţelor care să ateste că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi menţinerea deciziilor/adeverinţelor eliberate anterior, întrucât nu au fost identificate în

arhiva CNSAS documente noi sau neprocesate;

– pentru 315 candidaţi nu s-au efectuat verificări, întrucât aceştia sunt născuţi după data de 22 decembrie 1973;

– pentru 12 candidaţi verificările sunt încă în curs de soluţionare.

“Colegiul CNSAS subliniază faptul că, în ciuda informaţiilor false vehiculate în spaţiul public sau a dificultăţilor administrative existente, instituţia continuă să îşi îndeplinească mandatul şi serviciul public cu care a fost învestit”, se mai arată în comunicat.

Pe 9 iunie ne alegem nu doar reprezentanții în administrația locală și județeană, ci și pe cei din Parlamentul European. Anul acesta vor fi desemnați, în total, 720 de eurodeputați, pentru un mandat de 5 ani, prin votul direct al cetățenilor din cele 27 de state membre ale Uniunii. Dintre aceștia, 33 vor fi români.

Alegerea candidaților români se face atât în România, cât şi în străinătate. Iar lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
nori împrăștiați
23.1 ° C
23.3 °
22.8 °
58 %
2.6kmh
40 %
sâm
26 °
Dum
30 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii