MAE, avertisment pentru românii care intenționează să participe ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia

MAE, avertisment pentru românii care intenționează să participe ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un avertisment pentru românii care intenționează să participe ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia.

MAE precizează că România nu recunoaște legitimitatea alegerilor care vor avea loc și în regiunile anexate de Rusia din Ucraina: Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol.
Alegerile din Rusia sunt programate să aibă loc în perioada 15-17 martie.

Există posibilitatea ca Rusia să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice, iar MAE transmite că „descurajează puternic” participarea cetățenilor români ca observatori.

„Autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial din martie 2024, în contradicție cu obligațiile internaționale asumate. În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine. În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă”, conform comunicatului de presă.

Totodată, MAE menționează că prezența cetățenilor români pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupația rusă poate aduce chiar consecințe penale.

„MAE reamintește că prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, mai precizează reprezentanții MAE.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii