Masa de Paşte se anunţă mai scumpă în 2025, în condiţiile în care produsele principale din meniul de sărbători au preţuri mai mari faţă de anul trecut.
Statisticile arată că s-au scumpit carnea de miel, ouăle, cozonacul şi chiar şi lumânările.
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că ouăle erau mai scumpe luna trecută cu 3,2% faţă de acum un an, iar carnea de miel – cu 4,4%, conform antena3.ro. Preţul cozonacului a crescut cu 5,4% într-un an, iar vinul – cu aproape 6,5%, în acelaşi context al inflaţiei. Cel mai mult s-a scumpit ciocolata, cu un procent cuprins între 24 şi 28%.
Un studiu al unei bănci arată că românii alocă în medie 800 de lei pentru sărbătorile pascale şi pentru 8 din 10 petrecerea acestui moment special în familie este cea mai importantă tradiţie. În această perioadă, carnea de miel costă în medie 43 de lei kilogramul, cozonacul – 81 de lei kilogramul, iar pasca de 800 de grame – 110 lei, potrivit Radio România Actualități.
Dintre toate produsele care vor fi puse pe masa de Paște, legumele au unele dintre cele mai mari scumpiri. După cum mai notează antena3.ro, ceapa verde ne costă cu aproximativ 10% mai mult față de anul trecut, iar usturoiul verde ne costă cu aproximativ 18% mai mult în 2025 față de 2024. Între 2 și 3 lei plătim pentru fiecare legătură de ceapă sau usturoi verde. Producția mai slabă de anul trecut este unul dintre motivele acestor scumpiri.