Ministrul Sănătății: Modul de finanțare a serviciilor medicale trebuie să se schimbe

Ministrul Sănătății: Modul de finanțare a serviciilor medicale trebuie să se schimbe

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat luni, la un post de televiziune, că informațiile privind un buget de 300 de lei ce revine unui spital sunt exagerări. Acesta a insistat că bugetul CNAS va fi suplimentat în etape, astfel încât până la finele anului să fie asigurate toate serviciile medicale. Rafila a mai spus că modul de finanțare a serviciilor medicale trebuie să se schimbe deoarece în ultimii ani costurile au crescut foarte mult.

Eu am încercat să explic modul în care CNAS finanțează spitalele prin contracte. Alocarea de 1,7 miliarde de la nivelul bugetului chiar azi sau mâine va ajunge în spitale și nu va fi de 300 de lei.
În al doilea rând, sunt convins și din discuțiile pe care le-am avut, fără să am o responsabilitate directă cu cei de la Ministerul Finanțelor și cei de la CNAS, că astfel de rectificări vor continua încât să nu se ajungă la imposibilitatea acordării serviciilor medicale”, a declarat ministrul Sănătății pe B1 TV.

„Pe de altă parte, faptul că au crescut foarte mult costurile legate de materialele medicale, medicamente, utilități, de alte lucuri e adevărat. Și dacă spitalele fac toate consultațiile contractate, sumele nu sunt suficente și încercăm să venim cu o propunere concretă ca, împreună cu CNAS, să oferim soluții pe care să le implementăm în perioada următoare.

Pe de altă parte, modul de finanțare a serviciilor medicale să se schimbe și să reflecte realitatea. Probabil că finanțarea serviciilor medicale – care timp de opt ani nu au mai fost modificate din punct de vedere al valorii, abia anul ăsta au fost modificate cu 13,2%, adică cu rata inflației – trebuie reevaluată și lucrul ăsta necesită un interval de timp în care sunt convins că specialiștii de la CNAS și cu sprijinul nostru o vor realiza imediat”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
20.6 ° C
21.1 °
20.1 °
92 %
2.1kmh
20 %
joi
26 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
33 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii