Ministrul Sănătăţii: „Vaccinarea reprezintă un drept şi nu o obligaţie”

Ministrul Sănătăţii: „Vaccinarea reprezintă un drept şi nu o obligaţie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că vaccinarea reprezintă un drept şi nu o obligaţie, iar conţinutul Strategiei Naţionale de Vaccinare nu are nimic de a face cu obligativitatea imunizării. Ministrul Sănătăţii a participat, la Parlament, la „Ora Guvernului”.

„Strategia Naţională pentru Vaccinare aprobată prin Hotărârea Guvernului României este o componentă a Strategiei Naţionale de Sănătate. (…) Vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (…) Conţinutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinării, dimpotrivă, dreptul fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Ceea ce noi suntem responsabili este să informăm corect prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate şi opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui. Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea”, a spus Rafila, conform stiri.tvr.ro.

„În ultimii 12 ani, aşa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzuale”, a arătat ministrul.

„Spitalele în acest moment se construiesc în România. (…) Primele investiţii vor fi finalizate peste 2 ani, peste 4 ani sau peste 5 ani, dacă discutăm despre spitale regionale. (…) Nu a fost niciun fel de pierdere cauzată de Ministerul Sănătăţii. A fost o decizie a Comisiei Europene de a reduce finanţarea pentru ţara noastră”, a susţinut Alexandru Rafila.

În opinia sa, Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii în oncologie şi din toate domeniile conexe acestui domeniu.

„Ne preocupăm foarte clar de realizarea acestui plan. (…) L-am operaţionalizat şi am oferit acces la servicii şi medicamente pacienţilor din România”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii