Monumentele din țara noastră vor avea cod QR

Monumentele din țara noastră vor avea cod QR

Joi, 10 noiembrie, președintele României, Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public care prevede amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalităţi sau evenimente în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobile nou construite.

Astfel, plăcile monumentelor vor afişa un cod QR care, odată scanat, va redirecţiona utilizatorul către o pagină de Internet administrată de Ministerul Culturii, de unde va afla mai multe informaţii despre personalitatea sau evenimentul respectiv.

Potrivit legii promulgate, ”fiecărei lucrări de artă plastică/artă monumentală de for public, prin Institutul Naţional al Patrimoniului i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat, conform stiripesurse.ro.

Cheltuielile necesare amplasării plăcilor comemorative şi funcţionării site-ului web se suportă din bugetul Ministerului Culturii, al unităţii administrativ-teritoriale sau de către persoana care a propus amplasarea, după caz.

Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor în construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, sau, după caz, de comisiile zonale pentru monumentele de for public.

Obligaţiile de administrare şi conservare a lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public revin proprietarilor sau, după caz, 3 autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori instituţiilor publice titulare ale dreptului de proprietate sau ale altor drepturi reale

Legea mai prevede că monumentele de for public având caracter decorativ, comemorativ şi de semnal, amplasate în spaţii publice, într-o zonă de protecţie instituită conform legii, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale sunt: a) bunuri imobile; b) lucrări de artă plastică; c) artă monumentală; d) construcţii sau amenajări neutilitare.

Iniţiatorul proiectului, deputatul Ionuţ Vulpescu de la PSD afirma, la votul final din Parlament, că ”proiectul de lege pe care l-a iniţiat va contribui la o mai bună protejare şi promovare a culturii şi identităţii naţionale”.

”Pe de o parte, prin clarificarea atribuţiilor şi obligaţiilor ce revin instituţiilor publice în materia protejării monumentelor de for public şi instituirea unui regim de protecţie mai bun, iar pe de altă parte, prin protejarea şi cultivarea memoriei naţionale, inclusiv cea a minorităţilor naţionale, care contribuie la identitatea multiculturală a ţării noastre.”, spunea deputatul PSD.

El preciza că este un amplu proces de digitalizare ce va oferi tuturor celor interesaţi acces la informaţii despre istoria României şi personalităţile sale, o experienţă imersivă ce va crea o legătură specială între utilizator şi locul istoric în care acesta se află.

”Le vom oferi astfel tinerelor generaţii, aşa-numiţilor nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria naţională într-un mod pe care îl consideră firesc, combinând realul cu digitalul şi poate astfel îi vom face să fie mai conştienţi cu privire la moştenirea lor istorică şi culturală”, mai afirma Vulpescu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
2.8 ° C
3.9 °
1.6 °
85 %
1.5kmh
100 %
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii