NECONSTITUȚIONAL. Comisia de la Veneția cere clarificări privind demiterea Avocatului Poporului de către Parlamentul liberal

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicită – printr-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului – explicații privind baza juridică a revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Revocarea Renatei Weber a fost realizată de majoritatea parlamentară în urmă cu o săptămână, pe 16 iunie, dar a fost contestată de PSD la Curtea Constituțională. CCR va dezbate pe 29 iunie revocarea și există o probabilitate mare ca ea să fie considerată neconstituțională.

În 2012, la o tentativă similară, intenția de demitere a Avocatului Poporului de către Parlament a eșuat, Comisia de la Veneția transmițând atunci că „Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv față de Parlament, iar revocarea cu o majoritate simplă este inadecvată”.

Conform legislației, mandatul Avocatului Poporului poate înceta înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constitutional.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
câțiva nori
15.8 ° C
17.1 °
15 °
59 %
0.9kmh
20 %
mar
16 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
23 °
sâm
27 °

Opinii