Noile reguli în folosirea rețelelor sociale. Precizările ministrului Digitalizării

Noile reguli în folosirea rețelelor sociale. Precizările ministrului Digitalizării

Bogdan Ivan (PSD), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat marți, că e o chestiune de săptămâni până când va exista o reglementare clară a rețelelor sociale, astfel încât să fie eliminate mesajele care incită la ură, implicit ură împotriva statului, și care încalcă regulile democratice. Normele se vor aplica pentru toate rețelele sociale.

„Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor.

Avem două paliere. Palierul tehnic, care în urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, am venit cu o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care tot ce înseamnă dispozitiv de serviciu din administrația publică din România se recomandă ferm să nu fie instalată această aplicație.

Am creat și un mecanism care va fi implementat în maxim două trei săptămâni, prin care tot ce înseamnă astfel de conținut care e raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute”, a declarat Bogdan Ivan, pe B1 TV.

Ministrul a vorbit și despre amenzile prevăzute: „Acest lucru e aplicabil tuturor rețelelor de socializare și când se constată că nu au fost respectate aceste standarde, se poate ajunge la amenzi usturătoare de până la 7% din cifra globală de afaceri”.

Ivan a explicat și cum se va face concret acest control: „Sunt filtre tehnice și atunci când folosești un anumit tipar verbal, anumite cuvinte, folosești anumit profil comportamental, automat filtrele vor împiedica încărcarea acelui clip video, de exemplu. Indiferent de partid sau dacă e un om politic sau nu. Vorbim de un standard unitar care nu favorizează pe cineva”.

Ministrul a precizat apoi că pentru tot ce înseamnă conținut AI deja sunt filtre agreate cu marile platforme încă de acum 4 – 6 săptămâni, iar Digital Service act urmează să fie adoptat în câteva săptămâni.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii