Noua tulpină Covid africană: Ce măsuri vor fi luate la noi în țară. Alexandru Rafila și Raed Arafat – Declarații

Întâlnire de urgență la Guvern, după ce varianta africană Covid-19 a ajuns și în Europa. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, sâmbătă, cu ministrul Sănătații, Alexandru Rafila, și șeful DSU, Raed Arafat, pentru a stabili ce măsuri vor fi luate la noi în țară. Vorbim de o mutație extrem de periculoasă a virusului, despre care specialiștii spun că se transmite de patru ori mai rapid decât varianta Delta. La finalul întâlnirii, Rafila și Arafat au anunțat noi restricții pentru populație – o nouă hotărâre CNSU care impune noi condiții de carantinare a fost adoptată.

România nu are zboruri directe cu Africa, însă autoritățile din România iau în calcul posibilitatea de a plasa în carantină persoanele care vin din țări unde au fost confirmate cazuri cu nouă tulpină, chiar dacă acestea sunt vaccinate.

Autoritățile așteaptă încă date pentru a vedea dacă această formă nouă – tulpină africană – va provoca forme de boală mai severe sau, dimpotrivă, mai ușoare. Alexandru Rafila spunea că este posibil să avem, însă, noroc și să genereze forme de boală mai ușoare, dar acest lucru nu este o garanție, formele grave care să pună în dificultate sistemul sanitar nefiind excluse.

Iată principalele declarații de la finalul ședinței:

Alexandru Rafila:

Verificăm dacă avem tulpină în România. Vaccinul este eficient pentru nouă tulpină. Nu știm cum va evalua nouă tulpină. Măsurile de distanțare rămân în vigoare.

Certificatul Covid – nu i se mai spune verde pentru că acesta se referă la documentul adoptat de către PE și se referă la călătoria între statele membre. Vom încerca să găsim pentru certificatul Covid o soluție legislativă care să stabilească un cadru. Renunțarea la certificatul verde complet să fie făcută atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate.

După cum ştiţi, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi Centrul European de Control al Bolilor au lansat o alertă în sudul Africii în 7 ţări, au fost izolate tulpini de îngrijorare, aşa se numesc, ale virusului Corona care se pare că are mutaţii majore şi care, din punct de vedere al consecinţelor, pune probleme pentru că există o transmisibilitate (…) şi urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard, sau faţă de varianta Delta. Având în vedere aceste alerte de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor, în mod normal şi România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituţii şi în momentul de faţă a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază şi România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă afectată sau dinspre această zonă afectată. Oricum, călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile, iar în prezenţa unui test negativ ei pot ieşi din carantină într-un interval de 10 zile.

Sunt 3 elemente: transmisibilitate, formă de manifestare a bolii și eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală.

Raed Arafat anunță că persoanele care vin în România din teritoriile afectate de nouă tulpină vor fi carantinate:

Având în vedere avertizările care s-au primit de la OMS şi de la Comisia Europeană s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: se modifică clasificarea ţărilor şi teritoriilor aprobată prin hotărârea Comitetului Naţional nr. 106/26 noiembrie 2021 în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie începând cu dată publicării acestei hotărâri, adică cu dată de astăzi. Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în această după-amiază.

Se instituie obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România și în a 8-1 zi de la sosire. Dacă se testează, ies din carantină în ziua 10. Dacă nu, rămân în carantină 14 zile.

Sfat de a limita vizitele în zonele respective la vizite extrem de esențiale. Există riscul să apară decizii care să îngreuneze revenirea în țară a persoanelor plecate.

Alexandru Rafila:

În acest moment, nu cred că este cazul, pe ternem scurt, pentru alte măsuri cu excepția celor care se referă la intrarea persoanelor care vin din zone de risc. Aceste măsuri pe care le luăm nu vor preveni transmiterea acestei tulpini, ci o să întârzie. Asta este, e bine că știm, putem să ne pregătim.

Raed Arafat, despre posibilitatea aplicării restricțiilor și pentru Egipt:

La modul în care evoluează situația, prima zona afectată este cea africană. Cetățenii să urmărească datele pentru că oricând pot fi anunțate noi măsuri. Dacă vor apărea noi reglementări, vor fi implementate.

Adriana Pistol: În prezent, în România sunt 7 laboratoare care fac secventieri. Pot să facă până la 800-1000 de probe pe zi, sunt altele care pot să facă doar 2-300. Important e să avem probe recoltate. Am alertat toate spitalele Covid care au fost foarte clar invitate să recolteze probe PCR de la toate cazurile severe în primul rând și să se obișnuiască că, la toate cazurile internate, să întrebe persoană respectivă dacă a călătorit într-o țară africană sau dacă a intrat în contact cu o persoană care a călătorit în acea zona.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
-1.1 ° C
-0.1 °
-3 °
78 %
0.5kmh
0 %
vin
7 °
sâm
5 °
Dum
8 °
lun
7 °
mar
7 °

Opinii