OMS semnalează un pericol: Numărul copiilor care fumează e în creștere

OMS semnalează un pericol: Numărul copiilor care fumează e în creștere

Peste 10% dintre copii între 13 si 15 ani fumează. Sunt datele recente ale Organizatiei Mondiale a Sănătății. Iar mulți, fumează ţigări electronice, ce au reactii adverse care duc inclusiv la tratament în urgență.

Specialiștii atrag atenția că datele sunt îngrijorătoare, pentru că, deși consumul de tutun era în scădere după ce a fost reglementat, acum companiile au scos pe piață noile dispozitive pentru a atrage atenția tinerilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un studiu care arată că în Europa, 11,5 % dintre băieţi şI 10.1% dintre fetele cu vârste între 13 şi 15 ani fumează. Asta înseamnă aproximativ 4 milioane de adolescenti. Specialiștii pun aceste cifre în primul rând pe seama marketingului agresiv al companiilor producătoare de tutun care au promovat produse atractive pentru tineri. Țigările electronice şi pungile cu nicotină sunt foarte populare – 12.5 la sută dintre adolescenţii din Europa au folosit țigări electronice în 2022.

Deşi sunt promovate ca alternative mai sănătoase ale țigărilor clasice, cele electronice dau reactii adverse care pot ajunge să fie tratate în spital.

În Europa sunt țări în care țigările electronice sunt de 2-3 ori mai folosite de către elevi decât țigările clasice. Specialiștii explică că totul pleacă de la reglementările care s-au făcut în domeniu, pentru că industria a trebuit să se adapteze şi a investit foarte mult în noile produse.

Organizaţia Mondială a Sănătății și-a stabilit ca prioritate protejarea copiilor si reducerea dependenței de produse care conțin nicotină în rândul tinerilor, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
31.1 ° C
31.1 °
28.9 °
33 %
1.5kmh
0 %
lun
31 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii